Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavila: M.M.Lj. ]

15. 12. 2018. 13:50 >> 13:30

STOP KORUPCIJI

I javni izvršitelji prijavljivaće prihode

Javni izvršitelji biće obavezni da podnose izvještaje o imovini i prihodima, kao i bračnih i vanbračnih supružnika i djece koja žive u zajedničkom domaćinstvu, u skladu sa zakonom kojim se uređuje sprječavanje korupcije.

 

To je predviđeno dopunama Zakona o javnim izvršiteljima koji se nalaze u skupštinskoj proceduri.

Javni izvrsitelji su dužni da izvještaje o imovini i prihodima podnesu u roku od 30 dana od stupanja na snagu ovog zakona.

Donošenju Zakona o dopunama Zakona o javnim izvršiteljima, kako je obrazloženo, pristupilo se radi uvođenja njihove obaveze da, kao i drugi nosioci javnih ovlašćenja, podnose Agenciji za sprječavanje korupcije izvještaje o imovini i prihodima.

„To je važno zbog ovlašćenja koji su im povjerena, a koja je prije toga imao sud, kao i radi dopune odredbi o disciplinskoj odgovornosti javnih izvršiteija, na što je ukazala dosadasnja praksa u njihovom radu, koji u pojedlnim slučajevima postupaju suprotno zakonu. Takvo postupanje ne može se podvesti pod nestručno i nesavjesno vršenje izvršiteljske djelatnosti, odnosno pod druge propisane disciplinske povrede“, kaže se u obrazloženju.

Sankcionisanje takvog postupanja je, kako se ističe, izuzetno važno sa više aspekata, a prije svega radi zaštite prava i interesa stranaka i drugih učesnika u izvršnom postupku.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније