Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

17. 12. 2018. 16:24   >>  16:00

NUHODŽIĆ I SUAREZ

Potpisali Sporazum o sprečavanju ilegalnih migracija

Crna Gora odlučna je da razvija i unaprijeđuje zakone i da sarađuje sa drugim državama u cilju kontrole i sprečavanja ilegalnih migracija, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić nakon sastanka sa nerezidentnim ambasadorom Kraljevine Španije Miguelom Fuertesom Suarezom.

Kvalitetna saradnja na planu bezbjednosti, ekonomije i turizma dovela je do dobrih i prijateljskih odnosa Crne Gore i Španije. Tome je doprinijela i podrška našem evroatlantskom i evropskom putu, poručeno je sa sastanka Nuhodžića i Fuertes Suareza.

Kako je navedeno u saopštenju, glavni povod današnjeg susreta bilo je potpisivanje Sporazuma o readmisiji između dvije zemlje u cilju kontrole i sprečavanja ilegalnih migracija.

''Potpisujući dokument ministar je podsjetio da je Crna Gora u prethodnom periodu potpisala Sporazum o readmisji sa Evropskom unijom, te usvojila Strategiju za integrisano upravljanje granicom, kao i Strategiju reintegracije lica vraćenih na osnovu sporazuma o readmisji, sa cijem uspostavljanja što efikasnijeg sistema i postizanja rezultata na polju povratka i reintegracije, unapređenja migratorne politike i očuvanja bezbjednosti granica''-navedeno je u saopštenju.

S tim u vezi Nuhodžić je naglasio da je Crna Gora odlučna da razvija i unaprjeđuje pravni okvir, institucije i administrativne kapacitete, sarađuje sa drugim državama i međunarodnim organizacijama, kao i da upotrijebi sve raspoložive kapacitete u cilju organizovanja humanog povratka i stvaranja uslova održive reintegracije povratnika.

''U odnosu na migratornu politiku, kako je kazao ministar, Vlada i država Crna Gora rade na svim poljima, kako bi bolje regulisali migracijske procese, te je u tom smislu naša zemlja podržala i definisanje Globalnog kompakta za sigurne, uređene i regularne migracije na nedavno održanoj UN konferenciji u Marakešu''-dodaje se u saopštenju.

Na sastanku je, kako se dodaje, konstatovano da je saradnja između dva resora unutrašnjih poslova veoma dobra, naročito u dijelu policijskih poslova na planu borbe protiv organizovanog kriminala, krijumčarenja narkotika i drugih oblika teškog kriminala, kroz zajedničke akcije crnogorske i španske policije i kroz razmjenu operativnih informacija između Interpola u Podgorici i Madridu.

''Ambasador Suarez izrazio je zadovoljstvo povodom potpisivanja Sporazuma i iskazao spremnost za dalje unapređenje odnosa kroz nove inicijative. S tim u vezi najavljene su i aktivnosti na planu međusobnog priznavanja vozačkih dozvola između Crne Gore i Kraljevine Španije. Ambasador je pohvalio napore koje Crna Gora preduzima na planu pristupanja Evropskoj uniji, kao i prethodne aktivnosti koje su rezultirale prijemom Crne Gore u NATO, i poručio da Crna Gora i u narednom periodu može računati na punu podršku Španije u nastavku integracionog puta''-zaključeno je u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније