Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R. [ Mina ]

17. 12. 2018. 18:00   >>  17:39

CRVENI KRST APELUJE

Unaprijediti sisteme podrške migrantima

Crna Gora je unaprijedila kapacitete i servise kada je u pitanju rad sa djecom migrantima, ali je neophodno dodatno unaprjeđivati sisteme podrške i praćenja djece u kontekstu migracija, saopšteno je iz Crvenog krsta (CKCG).

Kako se navodi, CKCG se, povodom 18. decembra, Međunarodnog dana migranata, pridružuje apelu Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca i poziva na poštovanje ljudskih prava i života, prevashodno djece.

Iz te humanitarne organizacije su naveli da je broj djece koja su u pokretu, zajedno sa porodicama ili bez njih, značajno porastao u posljednjoj deceniji.

Prema podacima agencija Ujedinjenih nacija (UN), u Evropi je prošle godine oko 200 hiljada djece podnijelo zahtjev za azil, što je 30 odsto od ukupnog broja zahtjeva.

Iz CKCG su kazali da posebna pažnja mora da bude posvećena djeci koja se vode kao nestala tokom migrantskog puta i djeci koja su potencijalne žrtve trgovine ljudima.

„Crna Gora je značajno unaprijedila kapacitete i servise kada je u pitanju rad sa djecom migrantima, ali je neophodno dodatno unaprjeđivati sisteme podrške i praćenja djece u kontekstu migracija, a najviše maloljetnika bez pratnje, koji predstavljaju najrizičniju kategoriju kada su u pitanju različiti oblici eksploatacije“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da razdvojenost od porodice ostavlja ozbiljne posljedice na djecu.

„Prolongirana razdvojenost može da dovede do akutnog stresa, poremećaja u ponašanju i depresije. Neophodno je unaprjeđivati poštovanje prava na jedinstvo porodice i spajanje porodica u što kraćem roku“, poručili su iz CKCG.

Kako su naveli, migranti imaju ista ljudska prava kao i svi ostali, bez obzira na njihovo državljanstvo ili imigracioni status.

„Države koje se nađu na njihovom migratorskom putu bi trebalo da obezbijede human pristup i humanitarnu pomoć“, kazali su iz CKCG.

CKCG, kako su naveli, brine o migrantima u okviru svog mandata, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Upravom za zbrinjavanje izbjeglica i Centrom za smještaj tražilaca azila, a uz podršku UNHCR-a i Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca.

Kako su kazali, CKCG pruža migrantima psiho-socijalnu podršku, pomoć u komunikaciji sa nadležnim institucijama kako bi ostvarili prava zagarantovana domaćim i međunarodnim zakonima i konvencijama.

„CKCG organizuje edukativne radionice, u cilju podizanja svijesti o sopstvenoj zaštiti na njihovom migratorskom putu, pruža pomoć pri uspostavljanju porodičnih veza i humanitarnu pomoć“, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније