Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B. [ Pobjeda ]

18. 12. 2018. 07:44   >>  07:53

ISTRAŽIVANJE O EKSTREMIZMU

U Siriju i Irak otišle 23 osobe iz CG

Percepcija građana o mogućnosti terorističkog napada povećana je u odnosu na 2016. godinu i sada njih više od dvije trećine, odnosno čak 67,4 odsto vjeruje da postoji mogućnost da teroristi akcije organizuju i u Crnoj Gori.

Istraživanje je sprovela nevladina organizacija Nomen, sa agencijom Defakto, a projekat je finansirala organizacija Hedaja kroz fond Evropske unije. Analizirali su 126 tekstova ili medijskih priloga tokom prošle godine, a istraživanje je urađeno na nacionalnom reprezentativnom uzorku od 1.008 ispitanika.

Predstavnik Defakto agencije Stevan Kandić kazao je da su građani davali sud o načinu na koji mediji izvještavaju o terorizmu i da su rezultati pokazali da je jedan od problema i "mali broj slučajeva i nevoljnost članova porodice čiji su članovi učestvovali ili učestvuju na stranim ratištima da govore o toj temi".

Prema njegovim riječima, više od dvije trećine građana Crne Gore, odnosno 67,4 odsto vjeruje da postoji mogućnost terorističkog napada u Crnoj Gori, dok najveći broj građana smatra da bi to mogao uraditi ISIS. On je naveo da svaki peti stanovnik smatra da ne postoji mogućnost terorističkog napada u Crnoj Gori, dok svaki osmi ispitanik nema stav prema tom pitanju.

Najveći broj ispitanika, kako je naveo, smatra da najveću prijetnju predstavlja Islamska država, zatim Al Kaida, ilegalni migranti, strani borci i radikalizovane osobe koje žive na zapadnom Balkanu.

Kandić je naveo da su ispitanici ocijenili da je najbolji način da se Crna Gora zaštiti od tih aktivnosti razvoj sopstvenih vojnih snaga, evropska integracija i saradnja sa Kinom.

“Kinesko prisustvo je najevidentnije kroz ekonomiju, zbog gradnje auto-puta. Građani Crne Gore Kinu posmatraju kao validnog partnera i kao nekog preko koga mogu ostvariti i zaštititi svoje interese”, objasnio je Kandić.

Prema njegovim riječima, 58 odsto građana osjeća se bezbjedno u Crnoj Gori, što je pad u odnosu na 66 odsto iz 2016. godine.

Predstavnica agencije Defakto Kristina Ulama, kazala je da radikalizacija predstavlja globalnu prijetnju koja nije zaobišla ni prostor zapadnog Balkana.

Ulama je navela da su 23 osobe iz Crne Gore otišle u Siriju i Irak, od čega je 18 muškaraca i pet žena.

“Pored toga, pet osoba je otišlo na ratišta u Ukrajini. Vlada je prepoznala ozbiljnost tog fenomena i donijela je 2016. godine Strategiju za borbu protiv nasilnog ekstremizma, a radi se nova strategija za period 2020-2023. godine”, podsjetila je ona, naglasivši da je upotreba pojma “islamski radikalizam” u potpunosti neopravdana i da su novinari i eksperti ocijenili da bi razumijevanje pojmova koji su u vezi sa islamom moglo biti unaprijeđeno.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније