Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: PR Centar, Objavila: M.M.Lj. ]

18. 12. 2018. 22:43   >>  19. 12. 2018. 06:35

ISTRAŽIVANJE CGO

Univerziteti nedovoljno transparentni

Ukupna prosječna ocjena visokoškolskih ustanova kad je u pitanju dostupnost podataka, na skali od 1 do 5, je 2.39, zbog čega bi pitanje transparentnosti moralo biti više u fokusu nadležnih obrazovnih institucija.

To je saopšteno na predstavljanju nalaza analize stanja u oblasti transparentnosti rada visokoobrazovnih institucija u Crnoj Gori „Univerzitetski zidovi“, koju je uradio Centar za građansko obrazovanje (CGO), u okviru projekta “Javni novac, javni pristup – koliko su transparentne ustanove visokog obrazovanja u Crnoj Gori“, uz podršku Hajnriih Bel fondacije.

Saradnica na programima u CGO, Mira Popović, pojasnila je da su, prilikom analize, provjeravali dostupnost najbitnijih podataka po osam oblasti od posebnog interesa na sajtovima četiri univerziteta i četiri samostalna fakulteta – Univerziteta Crne Gore (UCG), Univerziteta Mediteran, Univrziteta Donja Gorica, Univerziteta Adriatik, Fakulteta za državne i evropske studije, Fakulteta za internacionalni menadžment u turizmu, Fakulteta za poslovni menadžment i Fakulteta za crnogorski jezik i književnost.

Ona je kazala da su svi dokumenti ili grupe dokumenata ocjenjivani zasebno, u skladu sa posebno postavljenim parametrima i mjerilima, a da je ocjena jedne obrađivane oblasti prosječna ocjena zbira svih dokumenata, koji su bili predmet istraživanja unutar te oblasti.

Govoreći o UCG, Popović je kazala da je od ukupno 47 dokumenata koja su bila predmet istraživanja i koja bi morala biti dostupna na sajtu UCG, dostupno njih 40, uz napomenu da su neki dostupni i na engleskom jeziku, ali da ne postoji dokumentacija o akreditaciji i licenci UCG.

„Kad je u pitanju organizacija, neujednačena je praksa objavljivanja podataka. Rektorski kolegijum jedini ima objavljene biografije članova, ali bez kontakata. Upravni odbor i Senat nemaju biografije ili kontakte osim spiskova članova. Ne postoje zapisnici sa sjednica Upravnog odbora, a posljednje odluke su iz maja 2018. Ubjedljivo najnetransparentnije tijelo je Sud časti za koji postoji samo Odluka o osnivanju, a bez ijednog mišljenja ovog tijela ili drugih materijala sa sjednica“, navela je Popović.

 „Studijski programi su dostupni na svakom sajtu fakulteta, sa ECTS katalozima. Ishodi učenja su dostupni direktnom pretragom ili u vidu kratkog objašnjenja onoga što studenti mogu očekivati tokom studija. Centri na UCG imaju različite prakse objavljivanja podataka“, rekla je Popović.

Kad su u pitanju zapošljeni na UCG, Popović je kazala da su podaci dostupni na fakultetima na kojima su angažovani, ali ne na sajtu UCG, „iako za to postoji predviđen odjeljak na sajtu UCG“, a da je znatno bolja situacija u dijelu podataka koji se odnose na projekte i publikacije.

U osvrtu na repozitorijum, ona je ukazala na poboljšanje kroz Phaidra sajt, na kojem postoji određeni broj radova. „Međutim, katalog master radova je i dalje prazan, tako da lista naučnih radova služi samo kao pregled teza. Često ne postoji link ili se dokumenti ne mogu skinuti na lični računar“, pojasnila je ona.

Najslabiju ocjenu UCG bilježi u transparentnosti finansijskog poslovanja, kazala je ona, uz objašljenjeje da se objavljuju samo konsolidovani finansijski izvještaji koji su nedovoljni za razumijevanje tokova novca na ovoj instituciji.

 „Podaci o ugovorima su zastarjeli. Podaci o javnim nabavkama ne postoje na sajtu UCG, samo na Portalu javnih nabavki, a za potrebe ovog istraživanja nije provjeravana njihova ažuriranost i kompletnost“, rekla je Popović.

Govoreći o studentskim pitanjima, Popović je kazala da ne postoje podaci o izdatim diplomama, kao i broju studenata, „a uslovi studiranja su šturo opisani u za to predviđenom dijelu sajta“.

„Informacije o predavanjima, rezultatima ispita i drugih pitanja od značaja za studente su u zavisnosti od fakulteta objavljene ili ne na njihovim zasebnim sajtovima“, navela je Popović.

Ona je kazala da je UCG dobio prosječnu ocjenu 3.17.

Popović je, predstavljajući analizu za Univerzitet Mediteran, kazala da je ta visokoškolska ustanova dobila prosječnu ocjenu 2.77.

Prezentujući nalaze za UDG, ona je navela da je prosječna ocjena te institucije 2.52.

Najmlađi crnogorski Univerzitet Adriatik ima prosječnu ocjenu 2.41, a Popović je navela da od ukupno 36 dokumenata koja su bila predmet istraživanja, 31 nedostaje na sajtu te visokoškolske ustanove.

Ona je, govoreći o Fakultetu za državne i evropske studije (FDS), kazala da je ta viskoškolska ustanova dobila prosječnu ocjenu 2.56.

Najlošije ocijen je Fakultet za internacionalni menadžement u turizmu, sa prosječnom ocjenom 1.43.

 Fakultet za poslovni menadžment je dobio prosječnu ocjenu 1.74.

Govoreći o Fakultetu za crnogorski jezik i književnosti, Popović je kazala da je ta ustanova dobila prosječnu ocjenu 2.52.

Izvršna direktorica CGO, Daliborka Uljarević, ocijenila je da sumarni podaci analize opominju na brojne nedostatnosti sistema u domenu dostupnosti opštih akata, načina organizacije i repozitorijuma, ali i, kako je kazala, navode i određene pozitivne primjere.

„CGO, kroz ovo istraživanje, nije provjeravao istinitost podataka, već samo njihovu dostupnost. Međutim, i na nivou dostupnosti, ukupna prosječna ocjena svih ustanova je 2.39, ili jezikom škole dovoljna odnosno prelazna, a to svakako nije dovoljno dobro za potrebno poboljšanje kvaliteta i efikasnosti u radu ovih ustanova“, ocijenila je Uljarević.

 „Pitanje transparentnosti bi moralo biti više i u fokusu nadležnog Ministarstva prosvjete, kao i novoosnovane Agencije za obezbjeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju, a posebno kad je riječ o onim ustanovama visokog obrazovanja koje dio sredstava za svoj rad dobijaju iz Budžeta Crne Gore“, istakla je Uljarević.

Govoreći o preporukama, Uljarević je rekla da je potrebno sprovoditi mjere jačanja integriteta na svim visokoobrazovnim ustanovama.

„Zakonom o slobodnom pristupu informacijama potrebno je nedvosmisleno utvrditi obavezu svih visokoobrazovnih ustanova da objavljuju informacije o svom radu, a imajući u vidu da i privatne ustanove vrše djelatnost od javnog značaja, što bi podrazumijevalo objavljivanje identičnog seta podataka na sajtovima ovih ustanova, a posebno i finansijskih izvještaja i eksternih revizija istih“, istakla je Uljarević.

Ona je navela i da je potrebno da Državna revizorska institucija napravi reviziju poslovanja UCG, jer to nije urađeno, kako je podsjetila deset godina u kojima je UCG iz Budžeta dobio preko 140 miliona eura.

 „Agencija za obezbjeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju bi trebalo da sprovodi kontinuirani monitoring dužine trajanja studija na svim ustanovama, prolaznosti studenata i dobi u kojoj najčešće završavaju studije, kako bi se mogla napraviti procjena efekata reforme u u obrazovanju kvalitetnih kadrova preko prosječne ocjene studiranja i smanjenja dužine studiranja“, istakla je Uljarević.

Ona je navela i da je potrebno učiniti dostupnim spiskove studenata koji su završili osnovne studije, master i doktorske na visokoobrazovnim ustanovama na kojima su te diplome stekli po akademskim godinama, a u cilju, kako je pojasnila, verifikacije prolaznosti studenata i sprječavanja pojave “kupovine diploma”.

Ona smatra da je potrebno i uvesti zakonsku obavezu svih visokoobrazovnih institucija da pohranjuju završne diplomske, master i doktorske radove svojih studenata u otvorene elektronske repozitorije, ali i da se javno objavljuju imena mentora za čije se studente utvrdi da su plagirali rad.

„Agencija za obezbjeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju bi trebala da napravi rang listu visokoobrazovnih ustanova, pri čemu transparentnost njihovog rada traba da bude jedan od parametara po kojima će se ove ustanove rangirati i od kojih će zavisiti njihova konačna pozicija,“ zaključila je Uljarević.

Koordinator programa u fondaciji Hajnrih Bel, Milan Bogdanović, smatra da univerzitet treba da bude visoko na listi prioriteta, „u društvu sa visokim stepenom učešća građana kojem stremimo“.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније