Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ PR Centar, Objavila: J.B.Č. ]

19. 12. 2018. 13:55   >>  13:41

ERAKOVIĆ

KCCG će raditi na edukaciji i usavršavanju ljekara

Klinički centar Crne Gore (KCCG) posjeduje najsavremeniju medicinsku opremu, u svim oblastima se uvode nove dijagnostičke i terapijske procedure, a buduće aktivnosti te zdravstvene ustanove biće usmjerene na edukaciju i usavršavanje ljekara u najreferentnijim evropskim i svjetskim centrima, poručio je direktor KCCG Jevto Eraković, na svečanoj akademija povodom obilježavanja Dana te ustanove.

Eraković je rekao da, KCCG i ove godine svoj dan, obilježava i slavi okićen velikim dostignućima, novim procedurama, savremenom opremom i osvježen mladim, telentovanim stručnim kadrom.

KCCG je, kako je rekao, referentna ustanova tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite u Crnoj Gori, u kojoj se godišnje hospitalizuje oko 40 hiljada pacijenata, dok se u Poliklinici pruži preko 1,6 miliona zdravstvenih usluga. Godišnje obavimo i preko 12 hiljada operacija, preko tri hiljade porođaja i preko deset hiljada dijaliza", naveo je Eraković.

Sve to se, kako je kazao, postiže zahvaljujući dobroj organizaciji i angažmanu preko dvije i po hiljade zaposlenih.

Eraković je rekao da je gotovo svaki segment KC rekonstruisan i modernizovan, tako da je, kako je dodao, ambijent za pacijente prijatniji, a uslovi rada za zaposlene kvalitetniji.

"KCCG posjeduje najsavremeniju medicinsku opremu, a u svim oblastima se uvode nove dijagnostičke i terapijske procedure, tako da smo danas rame uz rame sa renomiranim medicinskim centrima", poručio je Eraković.

On je istakao da KC posebnu pažnju posvećuje akademskom obrazovanju zaposlenih.

"U našoj ustanovi danas radi preko 50 doktora medicinskih nauka, preko 50 magistara medicinskih nauka i 30-ak profesora Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Ovo potvrđuje da je kadar naš najveći zdravstveni kapital u koji se ulagalo i u koji ćemo u budućnosti ulagati, jer su oni garant kvaliteta zdravstvenih usluga", pojasnio je Eraković.

Buduće aktivnosti KCCG će, kako je najavio, biti usmjerene na edukaciju i usavršavanje "naših doktora u najreferentnijim evropskim i svjetskim centrima".

"Nastavićemo da unapređujemo i razvijamo naš KC, a time i cjelokupni zdravstveni sistem. Svi zajedno imamo dovoljno kapaciteta i znanja da odgovorimo našem najvažnijem zadatku, a to je briga o zdravlju i životu naših građana koji, ubijeđen sam, prepoznaju naš trud i rad i koji nam vjeruju", kazao je Eraković.

Ministar zdravlja, Kenan Hrapović, rekao je da u KCCG danonoćno rade stručni, odgovorni ljudi, koji su maksimalno posvećeni svome poslu i pacijentima.

"Oni su uzor mladim generacijama ljekara koje dolaze i primjer kako se vrijednim radom i učenjem, uz najbolje doktore, postaje vrhunski medicinski stručnjak", kazao je Hrapović.

On je istakao da Vlada Crne Gore ulaže značajna sredstva za unapređenje zdravstvenog sistema, u kojem, kako je dodao, KC ima značajno mjesto.

"Nova, najsavremenija medicinska oprema, ulaganje u adapataciju i izgradnju prostornih kapaciteta i kadrovsko ojačavanje najbolja su potvrda namjere Ministarstva zdravlja da najkvalitetnije zdravstvene usluge budu dostupne našim građanima", rekao je Hrapović.

Za narednu godinu, za nabavku medicinske opreme, Vlada je, kako je najavio, opredijelila pet miliona eura.

Hrapović je kazao da će, u prvoj polovini sljedeće godine, KCCG nabaviti tri nova digitalna mamografa za skrining karcinoma dojke, vrijednosti 1,2 miliona eura.

"Time ćemo unaprijediti program za rano otkrivanje raka dojke i omogućiti njegovo širenje na sjeverni i južni region Crne Gore. Na ovaj način, uz digitalni mamograf koji u KC već radi, u punom kapacitetu, biće zaokružen program sva tri skrininga na nacionalnom nivou", objasnio je Hrapović.

Ministartsvo zdravlja je, kako je istakao, uz višemjesečne procedure sa Evropskom komisijom, uspjelo da obezbijedi grant sredstva Programa IPA "dodijeljenih Crnoj Gori u iznosu od šest miliona eura".

"Od toga iznosa, četiri i po miliona eura biće uloženo u izgradnju novog objekta u krugu KC, za Kliniku za infektivne bolesti i Kliniku za dermatovenerologiju. Takođe, Ministarstvo zdravlja je, u saradnji sa Ministarstvom finansija i KCCG, kroz kapitalni budžet za nerednu godinu, kandidovalo izgradnju novog urgentnog bloka", kazao je Hrapović.

On je poručio da će Vlada i resorno ministartsvo i u narednom periodu nastaviti da unapređuju cjelokupni zdravstveni sistem u kojem KC ima ključno mjesto da bi, kako je objasnio, mogli da odgovore sve većim potrebama građana za zdravstvenom zaštitom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније