Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

20. 12. 2018. 07:26 >> 07:00

IZMJENE STATUTA UCG

Smjenjivaće dekane ako budu nesavjesno radili

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore moći će ubuduće da razrješava dekana ili direktora organizacione jedinice (fakultet, umjetnička akademija, institut i visoka škola) ako se ispostavi da je svojim ponašanjem povrijedio ugled funkcije koju obavlja.

 

Ta novina je predviđena u predloženom izmijenjenom i dopunjenom Statutu Univerziteta Crne Gore, u koji je Pobjeda imala uvid, a koji je Upravni odbor usvojio u ponedjeljak na elektronskoj sjednici i uputio ga Vladi na davanje saglasnosti.

Vlada će, najvjerovatnije na današnjoj sjednici, da se izjasni o ovom aktu. Zanimljivo je da je u petak rektor Danilo Nikolić poslao predsjedniku Upravnog odbora Dušku Bjelici predloženi dokument tražeći da se on hitno razmotri.

“S obzirom na to da je planirano da Vlada Crne Gore na sjednici naredne nedjelje (danas) razmatra prijedlog ove odluke, molimo za hitno sazivanje sjednice Upravnog odbora”, napisao je on u tom dopisu.

U predloženom aktu je propisano da se dekan, odnosno direktor ustanove može, takođe, razriješiti ako nestručno ili nesavjesno obavlja funkciju, te ako ne izvršava zadatke predviđene zakonom i Statutom ili ih izvršava protivno njima ili prekorači ovlašćenja i time nanese štetu organizacionoj jedinici, odnosno Univerzitetu u većem obimu.

“Može biti razriješen dužnosti prije isteka perioda na koji je izabran ako je osuđen na bezuslovnu kaznu zatvora, odnosno za krivično djelo koje ga čini nedostojnim vršenja funkcije dekana, odnosno direktora. Može se razriješiti i ukoliko izgubi radnu sposobnost u skladu sa zakonom”, navedeno je u aktu.

Bez funkcije mogu ostati i onda ako se utvrdi da Univerzitet, odnosno organizaciona jedinica ostvaruje loše poslovne rezultate usljed nestručnog ili nesavjesnog rada. Dekanu ili direktoru biće skraćen mandat i ako se ponašaju na način koji predstavlja nečinjenje ili odbijanje ili zanemarivanje obavljanja dužnosti, te ako se utvrdi da ima lične ili druge interese koji su u suprotnosti sa interesima Univerziteta, odnosno organizacione jedinice Univerziteta i u drugim slučajevima postojanja sukoba interesa.

Predviđeno je da bude smijenjen i u slučaju odsutnosti ili spriječenosti da obavlja dužnost dekana, odnosno direktora u periodu dužem od šest mjeseci.

“Postupak za razrješenje dekana, odnosno direktora pokreće Upravni odbor po sopstvenoj inicijativi, na inicijativu rektora, ili na inicijativu Vijeća organizacione jedinice, uz pisano obrazloženje. U postupku razrješenja dekana, odnosno direktora po podnijetoj inicijativi Upravnog odbora ili Vijeća, Upravni odbor pribavlja mišljenje rektora. Odluku o razrješenju donosi Upravni odbor i ta odluka je konačna”, precizirano je u dokumentu.

Jedna od krupnijih novina jeste i da će Senat, najveće akademsko tijelo, ubuduće imati manje članova. Ukinuta je, odnosno izbrisana odredba kojom je omogućeno pojedinim većim fakultetima, koji imaju više od 25 zaposlenih u akademskom zvanju, da imaju po dva predstavnika u ovom tijelu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније