Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavila: M.M.Lj. ]

20. 12. 2018. 18:04 >> 17:38
1

VLADA UTVRDILA

Ubuduće lična karta i za zdravstvenu zaštitu

Vlada je danas utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti, kojim je predviđeno da tim dokumentom građani mogu da regulišu zdravstvenu zaštitu.


Generalna direktorica Direktorata za građanska stanja i lične isprave Milanka Baković kazala da je građanin koji je navršio 18 godina, ima prebivalište u Crnoj Gori obavezan da ima ličnu kartu.

Predlogom zakona, prema njenim riječima, omogućeno je da osobe mlađa od 18 godina imaju pravo na ličnu kartu.

„Stvara se mogućnost da svi građani mogu regulisati zdravstvenu zaštitu putem lične karte, s obzirom da će ona moći da sadrži ove podatke unijete u elektronski čip neophodne za pristup tim pravima“, objasnila je Baković.

Ona je kazala da će, shodno izmenjama, obrazac lične karte sadržati čip kako bi dosadašnja lična karta imala sve potrebne elemetne, nakon čega bi se nabavaila i izradila nova identifikaciona dokumenta takozvane treće generacije.

Na ovaj način, prma riječima Baković, elektronskom nosaču podataka, čipu, biće pohranjeni podaci koji su ispisani u vizuelnoj zoni lične karte, fotografija, otiska dva prsta.

„Nakon ostvarenih uslova za izdavanje lične karte treće generacije biće omogućen unos sertifikata za elektronsku identifikaciju, serfifikat za kavlifikovani elekrtonski potpis“, kazala je Baković.

Razlog za donošenje ovog zakona, prema njenim riječima, je potreba povećanje sigurnosti identifikacionih dokumenata građana Crne Gore

„Uvođenjem nove tehologije smanjuju se potencijalna mogućnost da prava građana budu ugržemna i povećava mogučnost da pdoaci budu bezbjedniji“, kazala je Baković.

Na pitanje novinara kada počenje da se primjenjuje zakoni i kada će garađani imati nove lične karte, Baković je rekla da je primjena zakona odložena za šest mjeseci.

Na pitanje koliko će koštati izdavanje lične karte, Baković je istakla da su različite takse za izdavanje takvih dokumenata u uporednoj praksi.

„Najvjerovatnije će Vlada dotirati razliku vrijednosti ove lične karte u odnosu na sadašnju. Tako da će, pretpostavljamo, cijena biti ista“, zaključila je Baković.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније