Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

21. 12. 2018. 10:28 >> 10:10
1

SUDIJE SMATRAJU

"Stanje u sudstvu uglavnom dobro"

Većina sudija, njih 74,7 odsto, smatra da je stanje u crnogorskom sudstvu uglavnom dobro, dok je 37,6 odsto sudija izrazilo nezadovoljstvo postojećom infrastrukturom i objektom u kojem se nalazi sud. To je pokazalo istraživanje o povjerenju u pravosuđu, koje je Građanska alijansa (GA) realizovala u saradnji sa udruženjima sudija i državnih tužilaca Crne Gore.

 

"Prema mišljenju većine sudija, stanje u sudstvu je uglavnom dobro (74,7 %). Procenat sudija koje su izrazile nezadovoljstvo postojećom infrastrukturom i objektom u kojem se nalazi sud iznosi 37.6%. Sudije su zadovoljne (64,1%) funkcionisanjem Pravosudnog Informacionog Sistema (PRIS)", podaci su iz istraživanja GA.

Na pitanje kako ocjenjuju ulogu drugih organa u sprovođenju pravde i efikasnosti postupka, najveći procenat sudija (71,4%) je odgovorio da doprinose, ali bi njihovo učešće moralo biti znatno efikasnije.

"Prema mišljenju sudija, na usporavanje postupka i efikasnosti rada sudova najviše utiču drugi organi državne uprave i lokalne samouprave, policija i tužilaštvo. Sudije smatraju da postoji prostor i za unapređenje administrativne i stručne podrške radi povećanja kvaliteta i ažurnosti postupka. Kumulativno, 64.5% sudija smatra da je postojeća administrativna i stručna podrška nedovoljna", navodi se u istraživanju.

Sudije su, kako se ispostavilo, i dalje nezadovoljne postojećim kapacitetima sudskih vještaka koji utiču na očekivanja stranaka i suda i na kvalitet presuda.

"Da postoji deficit vještaka u pojedinim oblastima i da to negativno utiče na kvalitet i efikasnost postupka smatra 46,1% anketiranih sudija, dok 15,9% smatra da uloga vještaka znatno usporava postupak pred sudovima. Sudije u 50% slučajeva smatraju da javnost uglavnom ima povjerenja, odnosno da ima povjerenja u velikoj mjeri u rad sudova. Kao glavne razloge nepovjerenja javnosti u rad sudstva, sudije vide nedovoljnu informisanost građana, dužinu trajanja postupka i izvještavanje medija i njihov uticaj na percepciju stanja u sudstvu. Bitan faktor nepovjerenja javnosti, prema mišljenju sudija, je i subjektivan odnos građana prema sudskim postupcima, kao i njihova lična očekivanja od suđenja. Prema mišljenju sudija, građani najviše prigovaraju dužini trajanja postupka (21%)", navodi se u istraživanju.

Na pitanje o izvještavanju medija o radu njihovog suda, sudije (42,9%) smatra da je izvještavanje medija zadovoljavajuće ili uglavnom zadovoljavajuće, sa povremenim neobjektivnim izvještajima.

"Da je nezadovoljavajuće ili uglavnom nezadovoljavajuće smatra 26,2%. Kada je u pitanju ispitivanje stavova tužilaca, veoma visok procenat anketiranih tužilaca (96,6%) smatra da je stanje u tužilaštvu uglavnom dobro, odnosno veoma dobro, Sa druge strane, većina tužilaca (61%) je zadovoljna infrastrukturom i objektom u kojem se nalazi tužilaštvo. Kada je u pitanju zadovoljstvo sredstvima komunikacije, većina tužilaca (67,8%) je zadovoljna ovim sredstvima. Da su ona dovoljna za osnovne potrebe postupaka koje vode (20,3%), dok je nezadovoljstvom sredstvima komunikacije izrazilo 8,5%", navodi se u istraživanju.

Većina tužilaca (62,8%) smatra da javnost uglavnom ima povjerenja, odnosno da „ima povjerenja u velikoj mjeri u rad tužilaštva.

"Kao ključne razloge za nedostatak povjerenja javnosti, tužioci navode neinformisanost građana, neuspjeh u postupku i dezinformisanost o radu tužilaštva. Sa druge strane, većina tužilaca (56,8%) je izjavila da je samo sporadično upoznata sa opštim stavovima stranaka o radu tuzilaštava, odnosno od slučaja do slučaja. U odnosu na poštovanje tužilaštva od strane javnosti, tužioci su u najvećem procentu odgovorili da se tužilaštvo kao institucija uglavnom poštuje (83,1%). U odnosu na efikasnost funkcionalnog dijela suđenja i organe koji bi morali bitno da promijene i poboljšaju svoj rad su po ocjeni tužilaca Poštanska i dostavna služba i Centri za socijalni rad. Kada je u pitanju generalni stav građana prema sudstvu, odgovori su podjeljeni. Procenat gradjana koji ima manje ili više negativan stav o sudstvu (43,6%), dok uglavnom pozitivan ili veoma pozitivan stav ima 38,5%", navodi se u zaključcima GA.

Svoj stav o sudstvu građani u velikoj mjeri (45,5%) baziraju na osnovu iskustava onih kojima vjeruju dok (39,3%) na osnovu onoga što su čuli na televiziji i radiju ili onome što su pročitali u novinama, odnosno na tome šta se generalno priča o sudstvu.

"U odnosu na prošlu godinu, neznatno je porastao procenat onih koji smatraju da sudije uvijek ili uglavnom sude po zakonu sa 37,3% na 42,3%. I dalje je prilično visok broj (37,9%), anketiranih građana/ki koji smatraju da sudije ne sude po zakonu, već po drugim kriterijumima (50%). Stav građana je podijeljen i kada je u pitanju efikasnost rada sudstva. Da je rad sudstva uglavnom neefikasan, odnosno veoma neefikasan smatra 52% građana, dok da je uglavnom efikasan ili veoma efikasan smatra 45%. Upoređujući rezultate istraživanja iz predhodnih godina, primjetno je da se procenat građana koji smatraju da je sudstvo uglavnom neefikasno povećava sa 34,9% u 2013. godini na 42,2% u 2015 do 44,4% u 2017", navodi se u dokumentu GA.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније