Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

21. 12. 2018. 11:31   >>  11:18

ZAŠTITNIK LJUDSKIH PRAVA

Potreban Protokol o postupanju sa djecom koja žive i rade na ulici

Praksa u postupanju sa djecom koja žive i rade na ulici i iskustva sa terena ukazuju na potrebu donošenja Protokola o postupanju nadležnih organa u toj oblasti, zaključak je radionice na kojoj je predstavljen nacrt Protokola i mehanizama prevencije i sprečavanja prosjačenja djece.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, uz podršku organizacije Save the Children, inicirao je izradu Protokola o postupanju organa, ustanova i organizacija sa djecom koja žive i rade na ulici.

U radionicama, koje su tim povodom održane u Kolašinu od 17. do 21. decembra, predstavnici stručne javnosti dali su komentare, predloge i razmijenili iskustva u cilju pripreme što sveobuhvatnijih i konkretnih mjera i aktivnosti koje će nadležni preduzimati prilikom djelovanja u toj oblasti.

"Protokol definiše preventivne mjere i aktivnosti rane intervencije i podrške djeci uključenoj u život i rad na ulici i njihovim porodicama, procedure zaštite-prijavljivanje krivičnih, prekršajnih djela i nezakonitih postupanja, aktivnosti poliicje, centara za socijalni rad, drugih ustanova i pružalaca usluga socijalne zaštite.Takođe se opisuje uloga zdravstvenog, vaspitno-obrazovnog sistema kao i organizacija civilnog društva, edukacija stručnjaka kao i potrebna međusektorska saradnja, uz praćenje primjene Protokola", navodi se u saopštenju Zaštitnika.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Šućko Baković, kako se dodaje, podsjetio je na preporuke koje je institucija 2010. godine uputila nadležnim organima u vezi sa prosjačenjem i situacijama kada se djeca zateknu u skitnji, navodeći da one nijesu donijele očekivane rezultate.

On je ukazao da akcenat treba da bude na ujednačavanju praksi postupanja profesionalaca koji rade u toj oblasti.

"Uslovi u kojima se djeca nalaze, žive i provode svoje djetinjstvo na ulici predstavljaju jedan od najtežih i najgrubljih oblika povreda prava djeteta. Zabrinjavajuća je činjenica da ova djeca najčešće nisu uključena u redovan obrazovni program, nemaju zdravstveno osiguranje ni pristup većini prava koje predviđa Konvencija UN o pravima djeteta", rekao je on.

Zamjenica Zaštitnika Snežana Mijušković kazala je da veliki uspjeh predstavlja svaki pojedinačni slučaj kada se neko od djece iz ove ranjive kategorije skloni sa ulice i vrati u obrazovni sistem. Ona je podsjetila da su ove aktivnosti u skladu sa Preporukama Komiteta za prava djeteta UN-a, koje su Crnoj Gori upućene 2010. kao i 2018. godine.

Predstavnici organizacije Save the children, predstavili su iskustva i dobre prakse koje su sprovode u Bosni i Heregovini, Srbiji i drugim zemljama regiona.

"Oni su saopštili da ima pomaka nabolje u oblasti zaštite i unapređenja prava djece u riziku ali da se i dalje prepoznaje potreba i prostor osmišljavanja dodatnih servisa prevencije i podrške, a posebno za unapređenje multisektorskog pristupa u pružanju podrške djeci i porodicama", navodi se u saopštenju.

Nakon razmjene mišljenja i iskustava na koja su ukazali službenici policije, centara za socijalni rad, nvo sektora, nastavnika, psihologa, i ostalih koji u svom radu postupajuu sa ovom kategorijom djece, došlo se do novih predloga koji će biti unijeti u Protokol.

Kako navode iz Institucije zaštitnika, slijedi upućivanje nadležnim subjektim na usaglašavanje pa potpisivanje Protokola.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније