Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: M.M ]

22. 12. 2018. 08:09 >> 07:45

U KOTORU

Novac problem za funkcionisanje Specijalne bolnice

Nedostatak novca dovodi u pitanje izvršavanje osnovne djelatnosti i otežava rukovođenje i upravljanje Specijalnom bolnicom za psihijatriju iz Kotora, saopšteno je iz Uprave te zdravstvene ustanove.

Specijalnoj bolnici za psihijatriju iz Kotora nedostaje 50 medicinskih tehničara, specijalista i drugog pomoćnog osoblja, zbog čega su prinuđeni da angažuju pacijente da čiste krug bolnice, što znatno otežava rad i liječenje više od 250 oboljelih.

U poslednjem izvještaju o radu Specijalne bolnice za psihijatriju, u koji je „Dan” imao uvid, navodi se da nailaze na velike probleme u funkcionisanju zbog manjka novca u budžetu, posebno u dijelu materijalnih troškova.

„Zbog nedostatka radne snage tehničkog osoblja, u sklopu radne terapije angažovani su pacijenti i uspjeli smo da krug bolnice održavamo urednim i čistim“, kaže se u izvještaju.

Kako se navodi, osnovni problem koji je u poslednje dvije godine došao do izražaja i koji najviše opterećuje rad ustanove je problem stabilnog i održivog finansiranja.

„Nedostatak novca dovodi u pitanje izvršavanje osnovne djelatnosti i otežava rukovođenje i upravljanje bolnicom“, dodaje se u izvještaju.

Iz Uprave bolnice su kazali da je ta zdravstvena ustanova pokazala efikasnost u radu, popunjenost više od 100 odsto, racionalnost u troškovima, nije vršila veće prijeme zaposlenih, niti primala prekobrojan broj radnika.

Kako su rekli, po novoj sistematizaciji radnih mjesta, nedostaje oko 50 zaposlenih.

Iz uprave bolnice su naveli da je odlukom Fonda za zdravstveno osiguranje o raspodjeli budžetskih sredstava zdravstvenim ustanovama, za tu ustanovu u ovoj godini, bio planiran isti iznos kao i za prošlu, što je nedovoljno.

„Materijalne troškove bi trebalo povećati sa 47 hiljada na 55 hiljada EUR mjesečno, odnosno 660 hiljada EUR na godišnjem nivou“, precizira se u izvještaju.

Dodaje se da ta ustanova ima male sopstvene prihode zbog prirode posla koji obavlja i strukture pacijenata, od kojih većina na prijemu nema zdravstveno osiguranje.

U Specijalnoj bolnici za psihijatriju poslednji veći objekat za smještaj pacijenata izgrađen je prije oko 50 godina, što, kako se navodi, ukazuje na skučenost prostora za preveliki broj pacijenata.

„Održavanje tako starih infrastrukturnih objekata je veoma teško, pri čemu je za pacijente na produženom liječenju tek krajem 2015. godine, uz razumijevanje Fonda zdravstva, dato 24 hiljade EUR i uveden je sistem za grijanje u bolesničkim sobama“, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, dva odjeljenja za hronične pacijente još nemaju grijanje u sobama, no planiraju da taj problem riješe od donacija.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније