Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Vikend novine; Objavila: M.M ]

22. 12. 2018. 08:49 >> 08:22

U ODNOSU NA 2017.

Veći procenat vakcinisane djece

Procenat vakcinisane djece u Crnoj Gori povećan je u odnosu na 2017. godinu ali je broj nezaštićene djece, upozoravaju nadležni, i dalje nezahvalan. Sanitarna inspekcija podnijela je 68 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja zbog izbjegavanja obavezne vakcinacije djece u četiri opštine.

Zbog izbjegavanja obavezne imunizacije djece tokom 2018. godine sanitarna inspekcija Uprave za inspekcijske poslove podnijela je ukupno 68 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja, pišu Vikend novine.

“Sanitarna inspekcija podnijela je zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka protiv 40 roditelja koji su izbjegli obaveznu imunizaciju djece u Podgorici, jednog u Nikšiću, 24 u Beranama, tri u Ulcinju. U toku su kontrole u Herceg Novom, Kotoru i Tivtu”, kazali su iz Uprave za inspekcijske poslove.

U Crnoj Gori, kao i u svim državama u našem neposrednom okruženju, objasnili su iz Instituta za javno zdravlje, zakonom je obavezna vakcinacija djece protivio zaraznih bolesti: tuberkuoze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, invazivnih formi bolesti izazvanih bakterijom hemo filus influence tip B, virusnog hepatitisa B, dječije paralize (poliomi-jelitisa), malih boginja (morbila), rubele i epidemijskih zaušaka mumpsa.

“Združenim naporima cijelog zdravstvenog sistema i angažovanošću, prije svega roditelja, njihovoj edukaciji i informisanju, obuhvati djece sa svim vakcinama su u porastu u posljednjih godinu dana. Tako smo se sa opasnih i jako nezahvalnih46,58 odsto protiv morbila vakcinisane djece rođene 2015. do danas pomjerili na 82,78 odsto”, ističu iz Instituta.

U generaciji rođenoj 2016. godine obuhvat protiv iste bolesti, dodaju, u odnosu na izvještaj iz maja ove godine (kada je iznosio 57,83 odsto) povećan je za skoro 10 procentnih poena i iznosi 67,10 odsto. Iako je zabilježen značajan porast broja vakcinisane djece sa svim vakcinama i u svim generacijama, broj nezaštićene djece je, upozoravaju iz Instituta, i dalje nezahvalan.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније