Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda; Objavila: M.M ]

23. 12. 2018. 08:00   >>  07:28 7

PLAN MINISTARSTVA

Plan da potroše 215 miliona eura za nabavku opreme

Ministarstvo odbrane planira da do 2028. godine potroši 215 miliona eura za nabavku opreme, dok će se ulaganja u odbranu povećati za 82 odsto i u 2028. iznosiće 145 miliona eura, piše u Dugoročnom planu razvoja odbrane za period od 2019. do 2028. godine.

Za period definisan Dugoročnim planom razvoja odbrane planirano je da će se sredstva predviđena za ulaganje u odbranu povećati za 82 odsto, odnosno sa 80,19 miliona eura u 2019. godini na 145,21 milion eura u 2028. godini – navodi se u dokumentu koji je objavila Vlada, piše Pobjeda.

U desetogodišnjem periodu za potrebe nabavke opreme biće izdvojeno oko 215 miliona eura, dok će za infrastrukturne projekte biti utrošeno oko 30 miliona eura. Prema projekcijama Ministarstva, u periodu od 2020. godine do 2024. godine procenat izdvajanja za odbranu projektovan je sa 1,73 odsto u 2020. na nivo od dva odsto u 2024. godini.

“Prema sadašnjim procjenama rasta BDP-a predviđeno je postepeno povećanje izdvajanja sredstava za odbranu, što će za period od 2019. godine do 2024. godine predstavljati ukupno povećanje sredstava za odbranu za oko 40 miliona eura”, navodi se u dokumentu.

Za period od 2024. do 2028. godine predviđeno je zadržavanje nivoa ulaganja od dva odsto.

U prvom dugoročnom planu odbrane koji Crna Gora donosi kao punopravna članica NATO-a navodi se da će Vojska Crne Gore biti reorganizovana, a organizacijsko-formacijske promjene u Vojsci izvršiće se do sredine 2020. godine.

“Formiraće se dva pješadijska bataljona i jedan mješoviti artiljerijski divizion u rezervi, koji će imati aktivan dio komande i jedinice do ranga voda. Od dijela snaga Čete specijalnih snaga, Pomorskog odreda, Čete vojne policije i Počasne garde formiraće se Bataljon za borbenu podršku, dok će se Četa veze i elementi za elektronsko ratovanje objediniti u Četu za vezu i elektronsko ratovanje”, navodi se u dokumentima Ministarstva odbrane.

U okviru Centra za obuku biće formiran treći Podcentar za planinsko ratovanje. Vod sanitetske podrške će se razviti do nivoa Vojno-medicinskog centra, jedinice ranga bataljona. Jedinica će biti direktno potčinjena načelniku Generalštaba. Osim toga, kopnene snage činiće i Bataljon za podršku u čiji sastav će ući Logistički bataljon i Inžinjerijska četa.

“Povećanjem brojne veličine Vojske na 2.368 pripadnika, uz promjene organizacijsko formacijske strukture omogućiće se ostvarivanje definisanih nivoa ambicija. Nabavkom lakih oklopnih vozila pješadije sa pratećim sredstvima i sistemima naoružanja unaprijediće se mobilnost, zaštita, vatrena moć i interoperabilnost”, navodi se u dugoročnom planu odbrane.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније