Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 12. 2018. 18:05 >> 17:45
5

NJEGOŠEV SAT

Radulović: Krademo svoju prošlost i kulturu

Akademska slikarka Marina Radulović iz Građanskog pokreta URA pozvala je nadležne da što prije pokrenu slučaj povodom nestanka Njegoševih stvari iz Narodnog muzeja na Cetinju.

Radulović ističe da najnovije objelodanjene činjenice o "krađi Njegoševih stvari iz muzeja vidi kao frapantnu stvar koja je moguća samo u Crnoj Gori".

“Njegošev sobni sat optočen dijamantima i zlatni pečat dvorske kancelarije su pridodati sramnom spisku od oko 9 000 predmeta i istorijskih dokumenata nestalih tokom desetljeća iz Narodnog muzeja. Šokantno ogromna brojka da bi bilo ko i posumnjao da se o tome ništa nije znalo. A znalo se i šuškalo odavno i o tome svjedoče vremešniji građani države. Pričalo se u pola glasa, kao mnogo što šta u ovoj zemlji. I o Njegoševoj stolici kojoj je izvjesni zaslužni drug potkratio noge da bi bila njemu primjerena”, saopštila je akademska slikarka Marina Radulović iz Građanskog pokreta URA.

Kaže da bi se i dalje “pričalo u pola glasa da nije gospodina Berkuljana” jer kako tvrdi “nijedan dosadašnji direktor, biran po zaslugama među kojima je podobnosti odlučujuća, nije prozborio o ovoj sramoti”.

“Da jesu, ne bi ispunjavali glavnu im referencu. A morali su znati, dužnost koju su obavljali ih je obavezivala na to. Ne talasaj, ne govori, otćuti, ne pobuni se, ne skreći na sebe pažnju, zažmuri na krađu i laž, ne tiče te se… 9 000 puta nas se tiče. I mnogo više. 9 000 puta smo izdali i pretke i potomke, i zemlju i nasljeđe, identitet i duhovnu vertikalu. Duhovno utemeljenje bez kog ne možemo opstati. A puna su nam ga usta. Ne na djelu, već u dobro, navikama i iskustvom, razrađenim floskulama, retoričkim arabeskama koje se kao prašina bacaju narodu u oči. Očito uspješno… nažalost”, ističe Radulović.

Ona ukazuje da tih 9 000 predmeta i dokumenata “nije odnio puk, niti neka najezda varvara koji su harali i pustošili zemlje već oni kojima je taj puk spuštanjem glave i ćutnjom aminovao svaki postupak.

“Odnijeli su jer im se moglo, jer im je dato to pravo. Jer su generacijama oni koji su imali integritet i imali šta reći marginalizovani i omalovažavani, prognani. Jer nam kultura, umjetnost, nauka i sve vitalne društvene grane tavore pod nepotizmom i bezakonjem u baruštini interesa, malograđanštine, neznanja i nekompetentnosti. Ne zato što znanja nema, nego zato što je prognano ili potkupljeno zarad lakše manipulacije i istih tih sitno šićarskih interesa. Koji i nisu baš sitni, materijalno. Ali jesu ako naspram njih stoji duhovni identitet jednog naroda, njegovo biće, njegova kultura i umjetnost, fakti prošlosti, koji se devastiraju permanentno. To je matrica u kojoj obitava i sadašnji trenutak. I ne mogu ga pokriti slatkorečiva saopštenja o svekolikoj uspješnosti i progresu. Laž se mora raskrinkati kao i krađe”, naglašava Radulović.

Ona dodaje da je “odgovornost i te kako na nama, na narodu, a krađa je, ipak, njihova - onih koji decenijama upravljaju sistemom.

“I, kao u svakoj krađi, vinovnika treba dovesti pred lice pravde. Drugačije ne smije i ne može. Zato pozivamo nadležne da što prije pokrenu ovaj sramni slučaj, a ministra da reaguje sa jednakim žarom kao nedavno, kada smo za krađu naše kulturne baštine okrivili druge. Svoju prošlost i kulturu krademo!” zaključuje Radulović.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније