Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, objavila B.B. ]

24. 12. 2018. 12:41   >>  14:10

KAMPANJA INSTITUTA ZA MEDIJE

Građani imaju pravo na etičko novinarstvo

Institut za medije predstavio je danas video kampanju kroz koju će, u naredna dva mjeseca, promovisati kodeks novinara i informisati građane o njihovom pravu da zahtijevaju etičko novinarstvo.

Autor vizuelne kampanje, koja se sastoji od sedam spotova, je reditelj Danilo Marunović.

Vršilac dužnosti direktora IMCG, Olivera Nikolić, kazala je da je kampanja dio projekta "Respekt - za podizanje etičkih standarda u medijima i povjerenja građana u etičke medije", kroz koji više od godinu promovišu kodeks novinara.

"Kampanja koju danas pokrećemo usmjerena je ka građanima, kako bi oni vidjeli kakvo to novinarstvo imaju da traže od nas", istakla je Nikolić.

Ona je kazala da ih je na pokretanje kampanje motivisalo to što su uočili da postoje brojni izazovi u izvještavanju.

"I da vrlo često znamo, kao novinari i kao ljudi, da se spotaknemo na te izazove", dodala je Nikolić.

Kako je navela, izabrali su nekoliko članova Kodeksa novinara za koje su uočili da postoje izazovi i da se dešavaju kršenja.

"Nijesmo mi nikakav etički sud, samo smo htjeli da kroz ove spotove skrenemo pažnju, gdje možda treba da pokažemo malo više senzibiliteta", pojasnila je Nikolić.

U tom smislu su se, kako je kazala, bavili integritetom djece, činjenicama i manipulacijom, pravom na privatnost, fotografijom i njenim stavljanjem u kontekst, kao i izvorima informacija.

"Bavili smo se i jednim principom koji se često zna kršiti u medijima, a to je da niko ne smije biti osuđen prije nego što sud to utvrdi, dakle – pretpostavkom nevinosti", dodala je Nikolić.

Ona je istakla da su novinari dužni da kroz svoje filtere provuku glasine, beznačajne činjenice, predrasude i sve ono što informacija "servira" na način da one budu samo atraktivne i senzacionalne.

Prema riječima Nikolić, sa pojavom sve većeg broja medija, građani su izloženi i sve većem broju neistinitih informacija.

Kako je navela, građani traže kredibilni medij kojem će moći da vjeruju.

"To je bio naš osnovni motiv, da sa njima kroz ovu kampanju komuniciramo i da im skrenemo pažnju na one stvari i ona mjesta gdje oni imaju pravo da traže od nas kvalitetnije novinarstvo", kazala je Nikolić.

Ona je kazala da je zadatak veoma izazovan, i da nije bilo jednostavno pronaći ljude koji su spremni da pretoče principe i standarde u život.

Marunović je rekao da etika, kao jedna od ključnih vrijednosti civilizacije, danas sve više i brže ustupa mjesto populizmu.

Kako je naveo, populizam se najočiglednije sagledava u medijima, posebno u posljednjih pet ili deset godina.

"Uprkos nezaustavljivoj stihiji populizma, vjerujem da relevantni mediji moraju opstati, da će potreba za njima uvijek postojati", rekao je Marunović.

On je rekao da ovu kampanju ne bi mogao da uradi bez velike strasti za taj problem i bez velike potrebe da se bavi tom temom.

"To je, bez dileme, najizazovniji zadatak koji sam imao u svojoj karijeri", istakao je Marunović.

Projekat "Respekt - za podizanje etičkih standarda u medijima i povjerenja građana u etičke medije", IMCG realizuje u partnerstvu sa Mirovnim institutom iz Ljubljane i Mrežom za etičko novinarstvo iz Londona, uz podršku Delegacije Evropske Unije u Podgorici.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније