Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

25. 12. 2018. 07:03 >> 06:42

MITROVIĆ SMATRA

Klimatske promjene uzrok problema na Bojani

Antropogeni faktor promjene klimatskih uslova i loša saradnja sa Albanijom glavni su problemi za rješavanje problema protoka Bojane, poručeno je sa sjednice skupštinskog Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje.

Pred ovim odborom, na čijem je čelu Petar Ivanović, juče je održano konsultativno saslušanje o regulaciji toka rijeke Bojane.

Ivanović, koji je i bivši ministar poljoprivrede, istakao je da postoji potreba za intenzivnijim pripremanjem projekata koje nude međunarodne institucije i donatori, bilo da dolaze iz Crne Gore ili zajednički sa drugim zemljama, prenosi Pobjeda.

“Dio sredstava koja će nedostajati ne može biti obezbijeđen iz nacionalnog budžeta”, kazao je Ivanović.

Ocijenio je da su se pojačale zajedničke aktivnosti institucija i da se mora raditi na edukaciji građana, ali da sve to nije dovoljno bez aktivnog uključivanja albanske strane.

Direktor Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Luka Mitrović smatra da su klimatske promjene glavni razlog.

“Imamo dramatične situacije - veliki vodostaji i niski vodostaji. Oni su prije svega posljedica klimatskih promjena u jednom dijelu godine imamo veoma intenzivne padavine i izrazito sušne periode koji su svake godine sve duži i duži”, pojasnio je Mitrović.

Podsjetio je da su konkurisali za projekat iz IPA fondova sa više susjednih zemalja koji će se baviti monitoringom na Bojani i dodao da je teško izmjeriti proticaj na rijeci koja je “četvrta po količini vode u bivšoj Jugoslaviji”.

Iz Morskog dobra tokom godine je, kako je istakao direktor ovog preduzeća Predrag Jelušić, na račun Uprave za vodu uplaćeno 320.000 eura za radove na Bojani.

Poslanica Demokratske partije socijalista Daliborka Pejović kazala je da je očigledno da s Albanijom ima mnogo otvorenih pitanja kada su na dnevnom redu problemi koji se tiču životne sredine, saobraćaja, poljoprivrede.

“Više od milion eura utrošeno je na ovaj problem, a on nije riješen”, kazala je Pejović.

Reagovao je i poslanik koalicije Albanci odlučno, potpredsjednik Skupštine Genci Nimanbegu, ističući da on ne vidi da se iz bilo koje institucije koordiniraju ove aktivnosti.

“Želio bih znati da li je to Ministarstvo pojoprivrede ili Ministarstvo saobraćaja, da li je to Morsko dobro ili sama Vlada”, kazao je on.

Smatra i da je problem u Ministarstvu saobraćaja.

“Na koji način da ga natjeramo da radi svoju zakonsku obavezu, a to je projekat plovnosti rijeke Bojane od 2013”, pitao je Nimanbegu.

Direktor Uprave za vodu Damir Gutić smatra da postoje otežavajuće okolnosti jer je plovni put predviđen glavnim tokom i da se to ne može uraditi dok se ne napravi dogovor sa Albanijom.

“Do dogovora još nije došlo, tako da u tom pogledu zajednička sjednica vlada je pokrenula to pitanje i mislim da će se u narednom periodu ići uzlaznom putanjom”, kazao je Gutić.

U Upravi za vode, kako je naglasio, imaju sredstva samo za interventne radove, ali je pola miliona namijenjeno za to pitanje u kapitalnom budžetu na dijelu koji se tiče rada Direkcije javnih radova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније