Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, objavila B.B. ]

25. 12. 2018. 14:25 >> 13:58

SVJETSKI STRUČNJAK U IBD

Urolog iz Velike Britanije operisaće dvoje djece

Dječiji urolog iz Velike Britanije, Imran Mushtaq, posjetiće od 28. do 30. decembra Institut za bolesti djece (IBD), Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) i operisati dvoje mališana sa teškim urođenim anomalijama urotrakta.

Kako je saopšteno iz PR službe KCCG, Mushtaq je jedan od vodećih svjetskih dječijih urologa, redovni je profesor i konsultant u Great Ormond Street Hospital u Londonu.

"Vrlo rano je počeo sticati iskustvo u laparoskopskoj hirurgiji i jedan je od vodećih laparoskopskih hirurga u Velikoj Britaniji, sa velikim brojem urađenih nefrektomija (uklanjanje bubrega), pijeloplastika, heminefrektomija (uklanjanje dijela bubrega) i adrenalektomija (uklanjanje nadbubrežnih žlijezda) , a veliko iskustvo ima i u robotskoj hirurgiji", navodi se u saopštenju.

Posebno interesovanje Mushtaqa je rekonstruktivna urologija, poremećaji razvoja pola, teških urođenih uroloških anomalija bešike u spektru ekstrofija - epispadija kompleksnih anomalija.

Great Ormond Street Hospital u Londonu je jedina ustanova u Velikoj Britaniji koja sveobuhvatno zbrinjava djecu rođenu sa ekstrofijom bešike, jednom od najtežih urođenih anomalija.

Mushtaq je član stručnog odbora mnogih prestižnih časopisa, objavio je više naučnih radova u domaćim i međunarodnim naučnim časopisima i publikacijama, a autor je brojnih poglavlja u preko deset zvaničnih udžbenika iz oblasti Dječije urologije.

Načelnica Odjeljenja dječije urologije, Irena Marić, rekla je da ovo prva posjeta Mushtaqa IBD-u i da će sa timom ljekara iz Instituta operisati dvoje djece sa teškim urođenim anomalijama urotrakta.

"Ovom saradnjom naši pacijenti dobijaju najbolje liječenje i za najteža stanja ne odlaze u inostranstvo, naš tim ima priliku da uči od najboljih svjetskih stručnjaka, a nije zanemarljivo da je ovakav vid saradnje ekonomski isplativ za naš zdravstveni sistem", kazala je Marić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније