Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavila: M.M.Lj. ]

25. 12. 2018. 18:24 >> 18:07

ZA NAJBOLJE PROJEKTE

Iz Fonda zaštite i spašavanja uručili 94 hiljade eura

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) uručilo je danas ugovore dobitnicima novca iz Fonda zaštite i spašavanja, za koji su konkurisale opštinske službe, lokalna udruženja i predstavnici civilnog sektora.

 

Kako je saopšteno iz MUP-a, novac iz Fonda za zaštitu i spašavanje prvi put se dodjeljuju ove godine, a na konkurs koji je Ministarstvo raspisalo, odlukom Komisije, od 23 pristigla predloga izabrano je deset projekata.

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić je, čestitajući dobitnicima, poručio da je cilj MUP-a da, zajedno sa lokalnim upavama, civilnim sektorom i građanima, jača kapacitete sistema zaštite i spašavanja i na taj način zaštiti stanovništvo, imovinu i kulturna dobra od elementarnih i drugih nepogoda.

 Nuhodžić je kazao da je zadovoljan zbog raznovrsnosti pristiglih predloga, kako po pitanju sadržine, tako i u pogledu krajnjih korisnika projektnih sredstava i definisanih projektnih ciljeva.

 Novcem iz Fonda finansiraće se opremanje službi zaštite i spašavanja, edukacija učenika i građana, razvoj i opremanje radio-amatera, spašavanje iz lavina, edukacija iz prve pomoći, kao i nabavka opreme za gašenje šumskih pozara.

Prema riječima Nuhodžića, za praćenje realizacije projekata biće zadužena Komisija koja je donijela odluku o raspodjeli sredstava, shodno Zakonu o zaštiti i spašavanju.

„Na ovaj način, sistem zaštite i spašavanja biće jači i funkcionalniji“, kazao je Nuhodžić i najavio da će se sa raspodjelom novca iz Fonda nastaviti i u narednoj godini.

 Do raspisivanja javnog konkursa raspoloživa sredstva Fonda bila su 94 hiljade eura.

 Dodijeljena sredstva su, kako je saopšteno, namijenjena za finansiranje projekata za nabavku opreme i sredstava za zaštitu i spašavanje i finansiranje projekata za podsticanje obrazovnih, istraživačkih i razvojnih studija, programa i drugih aktivnosti.

 Novac iz Fonda su ove godine dobili opština Danilovgrad sa projektom „Povećanje operativne spremnosti Službe zaštite za reagovanje u slučaju požara u zatvorenim prostorima“ (oko devet hiljada eura) i Savez radio amatera za projekat „Opremanje mobilnog centra veze, uključujući pokretni repetitor i stacionarne i mobilne radio stanice za rad u okviru „emergency“ komunikacija“ (oko 8,5 hiljada eura).

 Među dobitnicima su i opština Plužine za projekat nabavke opreme za Službu zaštite i spašavanja (9,3 hiljad), opština Petnjica za nabavku lične zaštitne opreme za pripadnike Službe zaštite i spašavanja (oko deset hiljada) i Gorska služba spašavanja Crne Gore za projekat pod nazivom „Lavine opasnost koja vreba“ (deset hiljada eura).

 Novac su dobili i Park prirode „Piva“ za nabavku opreme za nadzornike u Parku (devet hiljada eura), NVO FORS Montenegro za projekat „Otporne zajednice“ (deset hiljada eura), NVO Green home za projekat „Ja sam spreman/a“ (9,3 hiljade), Stručna medicinska škola Podgorica za projekat „Nauči prvu pomoć – spasi život“ (oko devet hiljada) i NVU PV Informer sa projektom „Edukacija mladih o prevenciji i zaštiti od požara“ (oko 8,9 hiljda eura).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније