Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

26. 12. 2018. 23:09   >>  22:47

KONKURS PIVARE TREBJESA

"Pametne" kante za otpad pobijedile na konkursu NVO

Projekat "WiFi – otpad i budućnost" nevladine organizacije Ekološki pokret "Ozon" pobijedio je na godišnjem konkursu Pivare "Trebjesa".

Nevladine organizacije su i ove godine identifikovale prostore za ekološku akciju, kroz 12 projekata koji su pristigli na sedmi godišnji konkurs. Projekte su poslale NVO iz Podgorice, Nikšića, Cetinja i Ulcinja.

"Odgovoran odnos prema životnoj sredini je važan dio našeg poslovanja. Samo kroz konkurs za NVO uložili smo 70 hiljada eura u ekologiju. Aktivnosti vezane za pravilno upravljanje otpadom su visoko na listi prioriteta kompanije Molson Coors, u čijem sastavu poslujemo, a koja teži da do 2025. godine sav otpad bude recikliran. To je do sada učinjeno u 14 pivara naše pivarske grupacije. Vjerujem da ćemo realizacijom aktivnosti iz pobjedničkog projekta dati doprinos i onome što su zadaci svih nas u ispunjavanju obaveza u okviru pregovaračkog Poglavlja 27, koje je Crna Gora nedavno otvorila", saopštila je Natalija Milić, menadžer korporativnih komunikacija u Pivari "Trebjesa".

U okviru nagrađenog projekta po prvi put će u Crnoj Gori moći da se vidi pametna kanta za sakupljanje otpada, koja će biti prezentovana na događajima u sedam gradova - Nikšiću, Podgorici, Cetinju, Budvi, Herceg Novom, Plužinama i Beranama. Pametne kante rade na solarnu energiju i "sabijaju" smeće, pa u njih stane i do osam puta više otpada u odnosu na običnu posudu iste zapremine. Kanta ima GPS koji reaguje svaki put kada se sakupi i presuje otpad, a kada se popuni kapacitet, SMS porukom javlja centrali da je vrijeme za pražnjenje.

"Nabavkom pametne kante pokazaćemo da nove tehnologije itekako mogu pomoći u rješavanju problema zbrinjavanja ambalažnog otpada. Ovo je veliki problem kako na lokalnom, tako i na nacionalnom nivou i često ga karakterišu niska stopa reciklaže i siva ekonomija na tržištu sekundarnih sirovina. U rješavanju problema ambalažnog otpada na značaju dobija međusektorska saradnja, pa mi je tim draže što će ovaj projekat biti upravo u cjelosti finansiran kroz NVO konkurs Pivare "Trebjesa" kao privatne, ali izuzetno društveno angažovane kompanije", kazao je Aleksandar Perović, direktor Ekološkog pokreta "Ozon".

Projekat će trajati od februara do oktobra naredne godine i za njihovu realizaciju Pivara "Trebjesa" izdvojiće deset hiljada eura.

"Pored nabavke pametne kante i promotivne turneje u sedam gradova, jedna od važnih aktivnosti biće i Nacionalna konferencija, na kojoj će se govoriti o primjeni savremenih tehnologija za uspostavljanje pametnog sistema upravljanja otpadom", navjavili su iz Pivare "Trebjesa".

Konkurs za izbor najboljeg ekološkog projekta NVO Pivara "Trebjesa" pokrenula je 2011. godine. Do sada su realizovani projekti "Ja volim moj Nikšić, a ti?" (Ekološki pokret Ozon), "Za ljepši Nikšić" (Društvo mladih ekologa), "Reciklaža nije blamaža" (Alfa centar), "Eko park Blace -Čistije, ljepše, korisnije" (Društvo mladih ekologa), "VeloNik" (Biciklo.me) i "Umjetnost reciklaže" (TNT). Svi projekti realizovani su u Nikšiću.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније