Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

26. 12. 2018. 12:08 >> 22:23
1

SAVJET

Više novca u 2019. znači moderniji RTCG

Savjet RTCG, na današnjoj sjednici, usvojio je Finansijski plan za 2019. Efekti novog modela finansiranja Javnog servisa posebno će doći do izražaja u toku sljedeće godine, imajući u vidu to da će RTCG raspolagati sa rekordnih 13 miliona i 800 hiljada eura budžetskih sredstava za redovno poslovanje, saopštila je na sjednici Savjeta RTCG pomoćnica generalnog direktora Valentina Šćekić.

 

"Namjenska sredstva za modernizaciju produkcionih kapaciteta iznose 5.450.000 eura, što je ukupno 19.272.200 eura javnih sredstava u 2019," saopštila je Šćekić.

Dodaje da je to je izuzetno važno, imajući u vidu da se, prema podacima EBU, veliki broj javnih emitera 41 odsto, članica EBU, suočava sa smanjenim budžetom.

"2019. je treća godina od primjene novog modela finansiranja RTCG, koji je Javnom servisu donio stabilne i rastuće prihode. Stvorene su pretpostavke da Javni servis uravnoteži prohode i rashode i ulaže više sredstava u program, produkciju, razvoj i inovacije," saopštila je  Šćekić.

Ona je istakla da su planirani troškovi u direktnoj i indirektnoj funkciji proizvodnje programa u 2019. u iznosu od 5.210,800, što je 12 odsto više u odnosu na plan u 2018. zbog povećanog obima produkcije i lansiranja novih emisija.

"U strukturi tih troškova najveće učešće imaju licencirana TV prava za emitovanje filmova i serija i sportskih događaja, troškovi honorara, zakupa satelitskih veza i opreme, troškovi službenih putovanja..."

Interni revizor Marko Ostojić saopštio je da je Finansijski plan za 2019. mnogo realniji od plana za 2018. i da su prihodi realno planirani.

"Najznačajniji je prihod iz kojeg se finansira je budžet Crne Gore od čega TV dobija 0,3 odsto. To je kvalitetno rješenje. Karakteristika ovog plana je da je povećana likvidnost RTCG", rekao je Ostojić.

Član Savjeta Goran Sekulović pohvalio je pozitivan trend i podržao plan. Kaže da je pohvalno i to što će biti angažovani i spoljni saradnici za izvještavanje.

"To je neophodno. Insistiram i na identitetskom kulturnom programu. Da bi u tom dijelu poboljšali situaciju neophodni su ogromni napori," rekao je Sekulović.

Član Savjeta Perko Vukotić istakao je da bi trebalo povećati zarade zaposlenima.

"Ukoliko zaposleni dobiju novu tehniku , a zarade ostanu iste, biće nemotivisani. Smatram i da bi trebalo naći model i nagraditi onog ko radi bolje i kreativnije. Moramo obratiti pažnju i na ugovore koje ćete sklopiti sa spoljnim saradnicima. Ne smiju biti previsoki jer će to biti demotivišuće za ljude koji su u kući", rekao je Vukotić.

Vladimir Pavićević je saopštio da neće glasati za takav plan.

"700.000 eura za amortizacije, 310 hiljada eura za spoljne saradnike i 270 hiljada za službena putovanja. Nijesam siguran da postoje adekvatni razlozi za to. Smatram da je u pitanju ogroman iznos. Sve se moglo racionalnije planirati", smatra Pavićević.

Generalni direktor RTCG Božidar Šundić saopštio je da će emitovati ono što odrede urednici kuće.

"Pola godine sam ovdje i Pavićević glasa sve protiv, no i to je demokratija", rekao je Šundić.

Pavićević je međutim nije saglasan sa tom konstatacijom. Kazao je i da je ostao uskraćen za odgovor na pitanje, kako to da su od juna plate zaposlenima povećane.

"Rekli ste da su od juna plate zaposlenih uvećane, uputio sam vam pitanje kako, i nijesam dobio odgovor", rekao je Pavićević.

Šundić je istakao da postoji koeficijent i varijabila, te da je u skladu sa tim i nagradio radnike.

"To zakon dozvoljava," istakao je Šundić.

Savjet je na današnjoj sjednici usvojio Finansijski plan za 2019. 

U Novoj i nove emisije na TVCG

Savjet je, na današnjoj sjednici, jednoglasno usvojio Programski plan TVCG za 2019.

Direktor Televizije Crne Gore Slavko Đurđić saopštio je da je i u radu televizije, u posljednjih šest mjeseci napravljen vidljiv pomak.

"To su pokazala i istraživanja. Treba da zadržimo takav ritam", saopštio je Đurđić.

"Bićemo gledljiviji i prijemčivi građanima. Bićemo saputnik državi na njenom evroatlanskom putu, ali ćemo zadržati i kritičku notu kako bi uticali na to da se situacija poboljša u sferama u kojima ima prostora", istakao je Đurđić.

Duplirani su zabavni formati, planiramo i dvije nove emisije.

"Planirali smo nove emisije u okviru naučno obrazovnog programa", rekao je Đurđić.

Noćni program na Radiju Crne Gore u 2019.

Direktor Radija Crne Gore Radojica Bulatović saopštio je da namjeravaju da uvedu noćni program i da produže emitovanje jutarnjeg programa.

"Uređivački tim i cjelokupna redakcija moraju uvažiti činjenicu da savremeni radio treba da funkcioniše u saradnji sa portalom. To sve naravno zavisi i od kadra", saopštio je Bulatović.

Član Savjeta Mimo Drašković saopštio je da je pobornik onoga što radi radio.

"Siguran sam da će nakon digitalizacije, radio uhvatiti korak sa savremenim trendovima na radijskom tržištu", istakao je Drašković.

Predsjednik Savjeta Ivan Jovetić saopštio je da je Programski plan radija odličan te da je za 2019. plan posebno dobar u tehničkom smislu.

"Radio činite održivim u vremenu kada je teško održati takav mediji s obzirom na nove tehnologije", saopštio je Jovetić.

Savjet RTCG je jednoglasno je usvojio Programski plan RCG za 2019. 

Plan je i kadrovsko jačanje Portala

Portal RTCG vodi računa o profesionalnim standardima, saopštio je rukovodilac MMC-a Ilija Šuković, dodajući da će tako biti i ubuduće.

"Pratićemo trendove u svijetu informacionih tehnologija i usavršavati se u tom smjeru. Predvidjeli smo zamjenu računara i druge opreme i planiramo kadrovsko jačanje portala," rekao je Šuković.

O Programskom planu portala za 2019. članovi Savjeta izjasniće se na elektronskoj sjednici jer, kako su kazali pojedini članovi, Plan treba tehnički doraditi.

Prilog Nataše Mitrović, TVCG:

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније