Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

26. 12. 2018. 21:43   >>  21:18

SIMOVIĆ ISTAKAO

Nastavljamo afirmaciju domaćih proizvoda

Na primjedbe privrednika da im kontrole hrane u određenim segmentima predstavljaju biznis barijere, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Milutin Simović je kazao da se u tom pogledu stvari moraju razumjeti na pravi način.

“U proteklih godinu i po, sa graničnih prelaza vraćeno je 250 pošiljki hrane, odnosno 2.100 tona hrane koja nije zadovoljavala standarde. To nije bio hir inspekcija, nego je analiza pokazala da ta hrana nije bezbjedna, ni kvalitena. Šta bi bilo da se takva hrana našla na trpezama potrošača u Crnoj Gori ili turista”, upitao je Simović, poručujući da se u kontinuitetu rade procjene rizika i sa tim usklađuje frekvencija analiza pošiljki.

Simović je, na sastanku premijera Duška Markovića sa privrednicimma, kazao da privrednici treba da razumiju zašto procedure dodjele IPARD podrške toliko traju.

“Kao što je bila zahtjevna procedura akreditacije za dobijanje sredstava EU, tako je zahtjevna i procedura EK za trošenje sredstava koje smo dobili”, kazao je Simović, napominjući da je Crna Gora u ovom procesu veoma brza, ako se uzmu u obzir uporedna iskustva drugih zemalja koje su koristile ova sredstva.

Na pohvale privrednika iz sektora šumarstva i drvne industrije da je Vlada nizom odluka, posebno odlukom o ograničavanju izvoza drvnih sortimenata, ali i nizom drugih mjera, doprinijela rastu u sektoru drvoprerade, posebno u dijelu novih investicija, novih radnih mjesta, proizvodnje i izvoza, potpredsjednik Simović je rekao da su napravljeni iskoraci, ali da treba još dosta da se radi.

“U nastavku dobrog dijaloga i u sklopu Odbora za šumarstvo i drvnu industriju PKCG, tražićemo dalje odgovore u odnosu na koncesionu politiku, ali i za neke gdje ne ide baš dobro, u dijelu ispunjavanja obaveza iz koncesionh ugovora”, dodao je Simović.

Privrednici iz sektora poljoprivrede i agroindustrije pohavlili su napore Vlade na povećanju sredstava podrške za razvoj ove oblasti, i iz nacionalnog budžeta i EU fondova, ističući da su efekti vidljivi u smislu rasta proizvodnje, kvaliteta, modernizacije proizvodnje i kvaliteta proizvoda. Za dalji razvoj ove oblasti predlažu da se intentenzivira promocija i afirmacija domaćih proizvoda, kroz trgovinu i turizam.

U tom cilju, pohvalili su prve rezultate Programa Kupujmo domaće, koji je pokrenula Vlada Crne Gore u saradnji sa privrednicima i trgovačkim lancima, a koji pokazuju rast kupovine domaćih proizvoda, kao i projekta Domaći ukusi sa turističkom privredom. U pravcu poboljšanja ambijenta za bolji plasman domaćih proizvoda i dalji razvoj preduzeća i kompanija u tom sektoru, predložili su da Vlada da posebnu finansijsku podršku koja bi premostila duže rokove plaćanja između trgovina i domaćih proizvođača, kao i da se preispitaju propisi iz oblasti javnih nabavki gdje su mnogi domaći proizvodi “isključeni”.

Simović je ocijenio da je Program Kupujmo domaće dobar primjer gdje se zajednički i partnerski doprinijelo vidljivosti domaćih proizvda, ali da treba nastaviti. On je kazao da svi zajedno mogu još snažnije, ambicioznije, i sa više elemenata sinergije, da nastave rad na promociji i afirmaciji domaćih proizvoda. Vlada će, preko resornih ministarstva nastaviti podršku Programu, posebno u diejlu “Domaći ukusi”.

“Treba da doprinesemo snaženju domaće proizvodnje, a kroz zakonska rješenja tražićemo odgovore za određene elemente koji eliminišu naše proizvode, kao što je slučaj kod združenih lista proizvoda u okviru javnih nabavki. “Treba da nađemo način da poštujemo i vrednujemo svoje, a da uvažimosve međunarodne standarde i propise”, zaključio je Simović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније