Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R. [ PR Centar ]

26. 12. 2018. 23:00 >> 22:34

NACIONALNA KONFERENCIJA

Obrazovanje ne podstiče aktivizam mladih

Mladi u Crnoj Gori nijesu dovoljno uključeni u proces donošenja odluka, formalno obrazovanje ne podstiče njihov aktivizam, a vršnjačka edukacija predstavlja značajan faktor u donošenju pozitivnih promjena u društvu, istaknuto je na nacionalnoj konferenciju o mladima, koju je organizovao Centar za monitoring i istraživanje (CeMI), u okviru projekta Smart Start - Aktivni mladi za održive promjene, koji realizuje uz podršku Ministarstva sporta.

Izvršna direktorica CeMI-ja, Nikoleta Đukanović, rekla je da je jedna od karakteristika položaja mladih, posebno učeničke populacije, da postoji evidentan jaz između mogućnosti za sticanje obrazovanja i ekonomskih prilika.

„Mladi, sa jedne strane, iako završe srednju školu ne posjeduju dovoljno praktičnih znanja i vještina neophodnih za obavljanje određenog posla i na taj način teže nađu posao. A sa druge strane, oni koju su uspješni nastavljaju školovanje na visokoškolskim institucijama, zbog čega napuštaju svoje gradove“, pojasnila je ona.

Mladi u Crnoj Gori, kako je istakla, nijesu u dovoljnoj mjeri uključeni u proces donošenja odluka i formalno obrazovanje ne podstiče njihov aktivizam, „čime se ne podstiče ni kultura učešća i promovisanja mladih kao pokretača faktora promjena“.

„Upravo su razlozi iniciranja ovog projekta, činjenice da, kroz sistem srednjoškolskog obrazovanja, mladi u dovoljnoj mjeri nemaju priliku da se upoznaju sa političkim sistemom Crne Gore, ne posjeduju, ili posjeduju ograničena znanja o promjenama političkog sistema u procesu evropskih integracija, a taj proces pristupanja im je složen i i stran“, pojasnila je Đukanović.

Cilj projekta bio je, kao je rekla, da se obuče i motivišu mladi vršnjački edukatori da stečena znanja o političkom sistemu Crne Gore i evropskim integracijama prenesu svojim vršnjacima.

CeMI je, kako je objasnila, razvio prvu mobilnu i veb aplikaciju posvećenu informisanju mladih o njihovim pravima u radnom odnosu, postojećim platformama i mogućnostima za zapošljavanje, usavršavanje, razmjenu studenata i učenika sa mapom postojećih omladinskih centara i učeničkih organizacija.

Mladi da koriste prilike

Direktor Direktorata za mlade u Ministartsvu sporta, Nenad Koprivica, kazao je da je unapređenje položaja mladih proces koji dominantno zavisi od prilika i mehanizama koje kreiraju nadležne institucije, ali sa druge strane, kako je rekao, mladi treba da iskoriste prilike i da budu zainteresovani da unaprijede svoj položaj konkretnim aktivnostima.

„U tom smislu, mislim da je važna sinergija svih faktora i svih aktera, kako bi dodatno unaprijedili položaj mladih“, kazao je Koprivica.

On je istakao da je „Smart Start - Aktivni mladi za održive promjene“, jedan od 86 projekata koje je Ministarstvo sporta podržalo u ovoj godini.

„U 2017.  smo podržali 36 projekata u iznosu od 170 hiljada eura, a u ovoj godini smo taj iznos sredstava utrostručili. Dakle, opredijelili smo više od pola miliona eura za projekte omladinskih organizacija“, pojasnio je Koprivica.

Prema njegovim riječima, u saradnji sa lokalnim samoupravama urađene su brojne zajedničke aktivnosti i, kako je dodao, rađeno je na većoj senzibilizaciji lokalnih samouprava, kako bi više vremena, prostora i resursa posvetili omladinskoj politici.

„U nekim opštinama imamo odlične rezultate, u nekim ti rezultati nedostaju. Ali već se vide promjene i u narednom periodu očekujem da će to biti još bolje“, kazao je Koprivica.

On je dodao da su, pored mehanizama na nacionalnom i lokalnom nivou, veoma važni mehanizmi osnaživanja mladih, koji se nude na regionalnom i međunarodnom nivou.

Koprivica je najavio da će od početka naredne godine naziv ministarstva biti preimenovan u Ministarstvo sporta i mladih.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније