Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

27. 12. 2018. 11:16   >>  28. 12. 2018. 10:22 10

POTPISAN UGOVOR

Da HD signal krene 27. novembra 2019.

Istorijski dan za Radio-televiziju Crne Gore (RTCG). Potpisan je Ugovor o drugoj fazi digitalizacije Nacionalnog javnog servisa vrijedan 11,4 miliona eura. Generalni direktor RTCG Božidar Šundić kazao je da je želja zaposlenih i menadžmenta da emitovanje HD signala počne 27. novembra 2019, kada će RTCG proslaviti veliki jubilej - 75 godina Radija i 55 godina Televizije Crne Gore.

 

Generalni direktor RTCG Božidar Šundić potpisao je danas s predstavnicima crnogorskih kompanija Čikom i Sipa, te BFE iz Austrije, Ugovor o digitalizaciji Nacionalnog javnog servisa.

"Ovo je istorijski trenutak za RTCG. Današnjom drugom fazom digitalizacije modernizovaće se naš medij, čime će svaki građani Crne Gore naredne godine dobiti digitalni signal. U 2019. jubilarnoj godini, kada slavimo 55 godina Televizije i 75 godina Radija Crne Gore, RTCG će stati uz rame sa evropskim televizijama", kazao je Šundić nakon potpisivanja ugovora.

Projekat košta 11,4 miliona eura, a pred menadžmentom je, kako je rekao, obaveza i čast "što će ovoj generaciji pripasti da bude baš ona nosilac ovog značajnog državnog projekta". 

RTCG će biti na nivou ZDF-a, ARF-a, ORF-a...

"Želja zaposlenih i menadžmenta je da HD signal bude emitovan 27. novembra 2019. godine na Dan RTCG. Ovo bih volio posebno da čuju naši poslovni partneri", poručio je Šundić. 

Predstavnik austrijske kompanije BFE Peter Dinkel kazao je da će Radio-televizija Crne Gore nakon ovog projekta biti na nivou austrijskog ORF-a, te njemačkih kanala ARD i ZDF.

Lenka Đurović, u ime kompanije Sipa, istakla je da od srca dijeli sreću i radost "da zajedno digitalizujemo naš najvažniji medij u Crnoj Gori", dok je izvršni direktor Čikoma Nenad Vraneš izrazio zadovoljstvo što je njegova kompanija dio projekta digitalizacije RTCG-a.

"Od izuzetnog je značaja što će dio projekta nositi i crnogorske firme", rekao je Vraneš.

Inače, druga faza modernizacije tehnoloških kapaciteta RTCG-a obuhvata studijske kapacitete Radija i Televizije, a njenim završetkom Nacionalni javni servis dobija najmoderniju tehnologiju dostupnu na tržištu.

Kraj 2019. je rok kad se očekuje pokretanje emitovanja svih televizijskih i radijskih programa iz novog sistema, a u HD rezoluciji biće emitovani svi kanali TVCG.

Digitalizacija nam daje mogućnost i da u perspektivi neke događaje prenosimo u ultra HD rezoluciji, a emitovanje programa biće u potpunosti automatizovano. To će nam omogućiti precizne programske šeme, i odličnu integraciju sa web servisima.

Nedavno dobili savremena reportažna kola

Televizija na ovaj način dobija i nove produkcione kapacitete, što znači mogućnost povećanja obima i kvaliteta proizvedenog programa.

Radio, Televizija i Portal će biti potpuno vezani u jedinstvenu tehnološku cjelinu, što nam otvara mogućnost stvaranja multimedijalnog deska - svaki novinar radi za RTCG, a ne samo za jedan medij. Radio Crne Gore postaće brži, fleksibilniji i moderan, te prisutan na svim platformama.

Značajnim iskorakom u kvalitetu slike i zvuka, RTCG će povećati svoje učešće u gledanosti i slušanosti programa. 

Podsjećamo, nakon malih, RTCG je nedavno dobila i velika reportažna kola, čime je završen prvi korak u osavremenjavanju Nacionalnog javnog servisa.

Na taj način završen je prvi korak u osavremenjavanju digitalizacijom mobilne tehnike, a ovakav resurs našoj kući omogućiće produkciju i najzahtjevnijih formi.

U tu svrhu poslužiće nam 13 kamera, odnosno 17 ukoliko se uvežu velika i mala reportažna vozila. U tom slučaju, kao cjelina sa malim kolima, signal mogu ispuručivati i preko satelita.

Jedna od kamera ima mogućnost bežičnog uvezivanja sa vozilom, a druga super usporenu reprodukciju slike do osam puta, a sve ostale do tri puta. Matrica i uređaji za usporenu reprodukciju su spremni za budući UHD sistem.

Vozilo, takođe, posjeduje najmoderniju audio i video opremu, tako da zadovoljava FIFA i UEFA kriterijume.

Prilog Nataše Mitrović, TVCG:

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније