Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

27. 12. 2018. 16:50 >> 16:20
4

POVODOM 120 GODINA POSTOJANJA

Orden crnogorske zastave prvog stepena za KUD "Zahumlje"

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uručio je danas Orden crnogorske zastave I stepena, JU Zahumlje Nikšić, povodom 120 godina postojanja umjetničkom direktoru Vojislavu Krivokapiću.

"Predsjednik Đukanović je iskazujući zadovoljstvo što u ime države Crne Gore odlikuje KUD „Zahumlje“ visokim državnim priznanjem, istakao da se na taj način odaje čast Društvu koje od svog osnivanja doprinosi razvoju kulture i umjetničkog stvaralaštva, afirmaciji države Crne Gore i njenih vrijednosti", saopšteno je iz Kabineta Predsjednika.

Kako se navodi, Đukanović je podsjetio da je Zahumlje osnovano samo dvadesetak godina nakon sto je Crna Gora međunarodno priznata na Berlinskom kongresu, kad se i konačno mogla posvetiti razvoju kulturnog stvaralašva i njegovoj afirmaciji.

"Istovremeno, osnivanje društva i njegov rad doprinijeli su razvoju prepoznatljivosti Nikšića kao kulturnog i umjetničkog centra u državi i regionu. Uprkos svim izazovima koji su u prethodnim vremenima pogađali našu državu, poput ratnih dešavanja, nemaštine i drugih nedaća, koje su prijetile da kulturno stvaralaštvo premjeste u drugi plan, ovo kulturno umjetničko društvo je uspjelo tome odoljeti i očuvati tradiciju kojom se danas ponosimo", poručio je predsjednik.

On je naglasio da je Zahumlje iznjedrilo hiljade stvaralaca i danas je dom koji okuplja talentovane mlade ljude sa potencijalom da kulturu Crne Gore afirmišu i van njenih granica u ovom vremenu.

"Iskazujući poštovanje za sve generacije Zahumlja koje su tokom njegovog 120-o godišnjeg trajanja doprinijele da to Društvo bude jedno od čvrstih stubova crnogorske kulture i države, predsjednik je ukazao da će u što kraćem roku lično inicirati kod nadležnih državnih organa obezbjeđivanje podrške Države u cilju stvaranja uslova za unapređenje prostornih kapaciteta Zahumlja i osavremenjavanje njegovog rada,na dobrobit mladih, na dobrobit Nikšića i Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Direktor Zahumlja Vojislav Krivokapić zahvalio je predsjedniku na visokom priznanju ističući da ono predstavlja satisfakciju i motiv svim članovima Društva da čuvaju od zaborava naše pretke i kulturnu tradiciju i naslijeđe.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније