Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

27. 12. 2018. 17:41 >> 17:18
1

VLADA CG

Zakonski uredili apotekarsku djelatnost

Vlada je danas usvojila Predlog zakona o apotekarskoj djelatnosti kojim se, između ostalog, propisuju zabrane na promet određenih ljekova i slučajevi kada farmaceut građaninu ne mora da izda, odnosno proda ljek ili medicinsko sredstvo.

Ministar zdravlja, Kenan Hrapović, kazao je da se obavljanje apotekarske djelatnosti prvi put uređuje posebnim zakonom u Crnoj Gori, cijeneći značaj snabdijevanja građana kvalitetnim, bezbjednim i efikasnim ljekovima i medicinskim sredstvima.

Kako je rekao, apotekarska djelatnost, kao dio zdrvstvene zaštite, obavlja se u apoteci, na primarnom, sekundarnom, odnosno tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, a njen osnivač može da bude država, jedinica lokalne samouprave, domaće i strano pravno i fizičko lice.

Hrapović je istakao da apoteka mora da ispunjava uslove u pogledu prostora, kadra i medicinsko-tehničke opreme propisane zakonom i da ima rješenje Ministarstva zdravlja, kojim se potvrđuje ispunjenost tih uslova.

„Apoteka može da ima i više organizacionih djelova i svi moraju da imaju farmaceuta koji je odgovoran za zakonitost rada apoteke, odnosno njenog organizacionog dijela i obavljanje apotekarske djelatnosti u skladu sa zakonom“, rekao je Hrapović nakon sjednice Vlade.

On je kazao da apoteka, u okviru propisanog radnog vremena, pruža apotekarsku djelatnost radom u jednoj, dvije ili više smjena i dvokratnim radnim vremenom, uz neprekidno prisustvo farmaceuta.

Kako je dodao ministar, propisano je i da određene poslove, u skladu sa stručnim kvalifikacijama može da obavlja i farmaceutski tehničar, ali uz prisustvo farmaceuta.

„U obavljanju apotekarske djelatnosti farmaceutskom tehničaru je zabranjeno da samostalno izdaje ljekove i izrađuje galenske, odnosno magistralne ljekove, odnosno da uopšte obavlja apotekarsku djelatnost bez prisustva farmaceuta“, objasnio je Hrapović.

Zakonom se, dodaje on, propisuju i zabrane koje se odnose na promet određenih ljekova i medicinskih sredstava u apoteci, u cilju zaštite života i zdravlja građana

Prema riječima Hrapović, propisuju se i slučajevi kada farmaceut građaninu ne mora da izda, odnosno proda ljek ili medicinsko sredstvo, a sve u interesu života i zdravlja samog građanina.

„Zabrane se, između ostalog, odnose na izdavanje lijeka bez recepta ukoliko je njegov režim izdavanja na recept, promet ljekova i medicinskih sredstava na malo koji nijesu obilježeni u skladu sa zakonom kojim su uređeni ljekovi, promet ljekova kojima je utvrđena oštećenost ili neispravnost u pogledu kvaliteta, odnosno bezbjednosti, promet putem interneta i pošte“, saopštio je Hrapović.

Tokom obavljanja apotekarske djelatnosti, kako je rekao, farmaceut građaninu ne mora da izda, odnosno proda ljek ili medicinsko sredstvo u slučaju neispravne ili nepotpune medicinske dokumentacije, prijetnje ili nasilnog ponašanja građanina.

Farmeceut ne mora ni da izda lijek za koji stručno procijeni da bi mogao ugroziti zdravlje građanina.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније