Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda; Objavila: M.M ]

28. 12. 2018. 07:50   >>  10:30 3

KOMISIJE UTVRDILE

U Narodnom muzeju fali oko 160 eksponata

Komisije za reviziju muzejskog materijala i dokumentacije u Narodnom muzeju Crne Gore za sada su konstatovale da iz fondova ove ustanove kulture nedostaje oko 160 predmeta. Ovo se navodi u izvještaju o realizaciji zaključaka Vlade, od 28. decembra 2017. i 6. jula ove godine, kojije ju če usvojen na redovnoj sjednici Vlade, piše Pobjeda.

 

Komisija za reviziju bibliotečkog fonda konstatovala je manjak 63 knjige, dok je komisija za reviziju Etnografskog muzeja prijavila nedostatak 44 predmeta. U Umjetničkom muzeju konstatovali su nedostatak 31 predmeta, dok je komisija Istorijskog muzeja za sada utvrdila da joj fali ukupno 22 predmeta. Njegošev muzej prijavio je manjak jednog predmeta.

Kao i prilikom ranijih izvještaja, najviše otvorenosti pokazala je komisija za reviziju Etnografskog muzeja. Potvrdili su manjak tri kubure, dva pištolja i prstena.

Utvrdili su i manjak kotla, 16 stolovača koji su nakon zemljotresa izmješteni iz Biljarde u potkrovlje Vladinog doma, zatim drvene kašike, lopara, žarača, tri čuna, drvene muštikle, dva kalupa za crnogorsku kapu.

Nedostaju i dva kamena pila, koja su zavedena kao poklon sa Njeguša Etnografskom muzeju 1966, ali nikada nijesu dopremljena u muzej, već su ostala ispred Njegoševe rodne kuće.

Između ostalog, fali i igla opančarica, dvije igle za pletenje ribarske mreže, šestanski jelek, marama i kecelja pa štrovske nošnje.

“Kako revizija u Etnografskom muzeju nije završena, a u toku je i u drugim muzejskim jedinicama, ne isključuje se mogućnost da se neki od ova 44 predmeta naknadno pronađe”, navodi se u izvještaju o realizaciji zaključaka Vlade.

Komisija za reviziju Umjetničkog muzeja obavijestila je Državnu komisiju da fali 31 predmet, iz različitih razloga: ustupanje za izložbe, privremeno ustupanje institucijama, vraćanje vlasnicima, pokloni, razmjene).

Reviziona komisija Istorijskog muzeja u PTT zbirci nije pronašla devet predmeta, a u fondu nekadašnjeg Muzeja NOB a fali 13 predmeta.

Iako je revizijom iz 2009. utvrđeno da Njegoševom muzeju nedostaje oko 1.500 predmeta, aktuelna komisija za reviziju ove muzejske jedinice za sada je evidentirala manjak revolvera “gasser”, koji je pozajmljen Muzeju Marka Miljanova na Medunu.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније