Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B. [ Radio Jadran ]

29. 12. 2018. 11:57 >> 11:36

TRAJEKT U KAMENARIMA

Za zakup 230.000 godišnje i dva odsto prihoda

Posljednjeg dana ove godine ističe ugovor o dugoročnom korišćenju obale u zahvatu pristaništa za trajekt u Kamenarima i Lepetanima, koje je JP Morsko dobro potpisalo 2004. godine sa AD Pomorski saobraćaj.

Vlada je na posljednjoj sjednici dala saglasnost na zaključak UO JPMD za utvrđivanje visine godišnje naknade za korišćenje pristaništa u Kamenarima i Lepetanima radi trajektnog prevoza i ocjenu faktora koji utiču na početnu cijenu. Morsko dobro je dobilo saglasnost i da objavi javni poziv za zakup morskog dobra u Lepetanima i Kamenarima, sa obavezom izgradnje novog pristaništa u Kamenarima.

Minimalna cijena godišnjeg zakupa/naknade za korišćenje morskog dobra sastoji se iz fiksnog dijela – 230 hiljada eura i varijabilnog koji iznosi dva odsto od ukupnog prihoda od prodatih karata za prevoz trajektom.

Zakupac je dužan da svakog mjeseca uz uplatu varijabilnog dijela zakupnine/naknade dostavi izvještaj o prihodu po osnovu prodatih karata za protekli mjesec.

Zakup/korišćenje djelova morskog dobra u opštini Tivat odnosi se na izgrađenu operativnu obalu sa trajektnim pristaništima i pristupnim saobraćajnicama u Lepetanima u dužini od 120 m, površine 4.011 m². Sa hercegnovske strane poziv se odnosi na izgrađenu operativnu obalu sa trajektnim pristaništima i pristupnim saobraćajnicama u Kamenarima, u dužini od 245 m, površine 3.959 m².

Obalu sa infrastrukturnom Morsko dobro daje u zakup/korišćenje radi obavljanja djelatnosti trajektnog prevoza na relaciji Lepetani – Kamenari, uz obavezu redovnog održavanja obale u skladu sa propisima. Daje se u zakup na maksimalno 15 godina (5+10 godina ), ukoliko korisnik u periodu od 3+2 godine realizuje investicioni program.

Dosadašnjim ugovorom Morskog dobra sa AD Pomorski saobraćaj, koji ističe 31. decembra, pored ostalog, definisano je da je korisnik dužan da za korišćenje morskog dobra plaća mjesečnu naknadu u iznosu od 4% od ukupnog mjesečnog prihoda od prodatih karata za prevoz trajektom. Po tom osnovu MD je od 2004. godine prihodovalo oko dva i po miliona eura, dok je saglasno Zakonu o finansiranju lokalne samouprave 50 odsto prihoda pripalo opštini Herceg Novi, oko pola miliona eura.

“Pomorski saobraćaj” je do 2004. godine bio u većinskom vlasništvu države, odnosno Fonda PIO, a onda je prodat na berzi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније