Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ TVCG, Objavila: J.B.Č. ]

30. 12. 2018. 19:57 >> 21:05
2

UROĐENE ANOMALIJE

Zahtjevna operacija urinarnog trakta i u CG

U Institutu za bolesti djece, vrhunski stručnjak, dječiji urolog Imran Muštak iz Velike Britanije predvodio je tim crnogorskih ljekara koji je operisao dvoje djece sa urođenim anomalijama urinarnog trakta. Petosatna operacija, koja je prvi put urađena u našoj zemlji, veliko je iskustvo za naše ljekare, kao i dokaz da se u dječijoj bolnici mogu raditi i najzahtjevnije intervencije.

U Crnoj Gori se jednom u deset godina rodi dijete sa teškom anomalijom bešike. Takve zahvate u Britaniji, ali i širom planete, rade ljekari londonske Great Ormond Street bolnice. Jedan od njihovih stručnjaka urolog Imran Muštak sa crnogorskim timom ovih dana je uradio dvije operacije urološkog trakta u Dječijoj bolnici.

"Obje operacije su uspješno završene. Prva je bila lakša. Drugo dijete je imalo rijetku anomaliju, sa kojojm mi imamo iskustva, i danas smo uradili operaciju, ekspertizu ovdje u Crnoj Gori i to je bolje za doktore, za bolnicu i za dijete, jer da smo u Londonu radili, dijete bi moralo da pređe veliki put, i to nije lako za porodicu, za dijete da bude u tuđoj zemlji tri četiri nedelje", kazao je urolog Imran Muštak.

Urolog Instituta za djecu Irena Marić asistirala je tokom opracije. Petosatna intervencija veliko je iskustvo ne samo za doktorku Marić već i za ostale koji su pratili operaciju koja se prvi put radi u našoj zemlji.

"Sjajno iskustvo, jeste da sam imala prilike da gledam operacije i u Londonu ali raditi ovdje kod nas, to je neizmjerno iskustvo, neprocjenjivo", kazala je Marić.

"Veliki dan za Institut zbog same patologije, jako rijetke intervencije koja je urađena a opet benefit sami po njegov boravak u našoj ustanovi rad, edukacije, kontakta, uvijek ste pametniji poslije ovakvih opercija", kazao je direktor Instituta za liječenje djece Saša Radović.

Bio je ovo rijedak praktični čas za dječije urologe, i još jedan dokaz da se u našoj bolnici mogu raditi i najzahjtjevnije intervencije.

"Moj osjećaj je da nijesmo uradili ništa manje nego što bi uradili u Londonu, oprema, ekspertiza, sestre, sve što nam je trebalo imali smo uključujući i hiruško iskustvo", kazao je Muštak.

"Skoro da smo imali sve što je bilo potrebno ,a evo uskoros tiže i endoskospski aparat, i u tom pogledu pokušavamo da našim pacijentima pružimo njbolje liječenje", kazala je Marić.

"Nemjerljiv doprinos za našeg malog pacijenta jer nije samo smisao poslati nekog na liječenje nego morate voditi računa o mnogim aspektima o doživljaju druge zemlje, druge ustanove", kazao je Radović.

Mali je broj pacijenata u Crnoj Gori sa urološkim anomalijama. Slične intervencije širom svijeta radi baš tim Londonskog instituta.

"Godišnje imamo 20, 30 ovakvih slučajeva, ne samo u Londonu, već širom svijeta gdje operišemo. Kad imate dijete sa rijetkim problemom, lokalni hirurzi se možda nijesu nikada sreli sa takvim oboljenjem, jer 5 ili 10 godina se nije desilo da neko ima takvu anomaliju, i tu onda mi dolazimo baš zato što imamo veliko iskustvo sa urološkim anomalijama, istakao je Muštak.

U 2018. smanjen je broj pacijenata koji su se liječili van Crne Gore. Praksa koja se uspostavlja je da se, kad je moguće, liječenje obavi u našim bolnicama. Dolazak stručnjaka iz regiona i svijeta dvostruko je koristan kako za pacijente tako i za zdravstveni sistem. Značaj za ljekare koji imaju priliku da u svom okruženju uče od najboljih, nemjerljiv je.

Aleksandra Jovančević, TVCG

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније