Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

02. 01. 2019. 17:35   >>  17:31 23

CETINJSKI MANASTIR

Restaurirani grobovi Petrovića

Završena je restauracija dvorskog groblja dinastije Petrović, koje se nalazi u porti Cetinjskog manastira. Radove je odobrila Uprava za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore, a koštali su oko 12 hiljada eura.

Prvi put nakon više od pola vijeka dvorsko groblje dinastije Petrović je restaurirano i vraćen mu je izgled kakav je imalo kada je i napravljeno.

Konzervatori i tehničari Centra za konzervaciju i arheologiju obnovili su svodove, pilastre i zidove na unutrašnjem dijelu groblja i sanirali svih devet grobova Petrovića.

"Rađena je i konzervacija natpisa na grobnim pločama koja je izvedena u skladu sa postojećim natpisom, urađena je restauracija heraldičkih i vjerskih simbola na grobovima. Na ovom projektu radila su dva licencirana konzervatora i tri konzervatora tehničara, osim samih grobnih mjesta i konzervacije na njima rađeno je i prilazno stepenište, ograda od kovanog gvožđa kao i nivelacija terena između grobnih mjesta na kojima je dodat mljeveni kamen", kaže Mirjana Ivanović.

Kralj Nikola je krajem 19.vijeka naložio rušenje odbrambenog zida na sjevernoj strani Cetinjskog manastira i na tom mjestu postavio dvorsko groblje. Obnovljeno je 1909, kada je proslavljao 50 godina vladavine i tada je angažovao arhitektu iz Italije.

"Jedini još podatak je da se radilo na ovom dvorskom groblju je '63.godine kada se Mitropolit Danilo obraća Zavodu za zaštitu spomenika kulture zbog vlage u apsidi da se izmjesti grob velike vojvotkinje Stane koji je bio, da se dislocira sa ovog mjesta i pozicionira dva mjesta istočno što je i urađeno '63.godine i tada su urađena još neke popravke u okviru samog groblja", navodi Ivanović.

Na Dvorskom groblju Petrovića u porti cetinjskog manastira počivaju vojvotkinja Stana Mirkova Martinović, majka kralja Nikole, njegove ćerke Marija, Vjera i Ksenija, unuk princ Mihailo i sinovi princa Mirka Petrovića Stefan i Stanislav. Prazne su grobnice kneginje Zorke Karađorđević i njenog sina Andrije, čiji su ostaci 1912. godine prebačeni na Oplenac.

Petra Božović, TVCG

Пратите нас на

Коментари23

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније