Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B. [ Mina ]

03. 01. 2019. 12:44   >>  12:18 7

STANKOVIĆ PORUČIO

Katnića kritikuju oni koji su ga predstavljali kao heroja

Državno tužilaštvo u posljednje četiri godine postiglo je vidljive rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, ocijenio je vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, navodeći da je Tužilaštvo sada, kao institucija, nekoliko koraka ispred one koju je zatekao kad je preuzeo funkciju.

Na pitanje kako komentariše optužbe dijela opozicije na račun Milivoja Katnića, da li je zadovoljan njegovim radom i da li bi ga opet predložio za glavnog specijalnog tužioca, Stanković je odgovorio da je takođe legitimno pitanje da li bi se sam ponovo kandidovao za vrhovnog državnog tužioca.

Stanković je kazao da su Katnića „danas kritikuju oni koji su ga juče predstavljali kao heroja, spasioca“.

„On se nije promijenio, ista je osoba danas, kao sto je bio i tada, ali je problem u tome što se percepcija mijenja upravo u zavisnosti od donijetih odluka. Kada nam odgovaraju, onda je riječ o prefesionalcu, a kada nijesmo saglasni sa njima, onda se govori o raznim uticajima“, rekao je Stanković u intervjuu agenciji MINA.

On je naveo da o Specijalnom državnom tužilastvu kao dijelu jedinstvenog Državnog tužilaštva najbolje govore rezultati, a njih, kako je kazao, nije postigao veliki broj specijalnih tužilaca.

„Broj onih koji su se kandidovali da se zajedno sa Katnićem bore pritiv najtežih vidova kriminala i korupcije uopšte nije bio veliki. Broj onih koji su uvijek spremni da kritikuju, a da sami u svojoj oblasti ništa konkretno ne učine, daleko je veći, ali komentarisanje toga bi nas odvelo u širu priču o crnogorskom mentalitetu“, smatra Stanković.

Upitan kako bi eventualni neizbor VDT-a i Predsjednika Vrhovnog suda, kojima naredne godine ističe mandat, uticao na ukupnu situaicju u oravosuđu, Stanković je odgovorio kako se nada da će se svi saglasiti da je neohodno obezbjediti funkcionisanje institucija, jer bi u suprotnom bila upitna pravna sigurnost što, kako vjeruje, nikome nije cilj.

„Gdje god se okrenete čućete priču o vladavini prava, pa zato vjerujem da svi zajedno nećemo dozvoliti da ona bude dovedena u pitanje. Želim da vjerujem da će se odluke koje se odnose na pravosuđe donijeti trezveno, jer bismo u suprotnom bili dovedeni u nezavidnu situaciju pravnog bezvlašća, a ono, saglasićemo se, ne vodi ničemu dobrom“, rekao je Stanković.

Na pitanje da li ja zadovoljan postignutim rezultatima u Državnom tužilaštvu od 2014.godine, kada je izabran za vrhovnog državnog tužioca Stanković je rekao da ne smiju dozvoliti da ih ponese zadovoljstvo učinjenim, jer bi to značilo stagnaciju i zaostajanje, za šta se , kako je rekao, nema ni vremena ni prostora.

„Treba, međutim, biti otvoren i glasno i jasno konstatovati da Tužilaštvo danas i prije četiri godine nije ista institucija. Može nekom zazvučati neskromno, ali za jedan mandat bilo bi dovoljno formiranje Specijalnog državnog tužilaštva i Sekretarijata Tužilačkog savjeta, a mi smo prethodnih godina uradili mnogo više od toga“, ocijenio je vrhovni državni tužilac.

On je naveo da su postignuti vidljivi rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, uspostavljena ili prosirena saradnja na međunarodnom i unutrasnjem planu, unaprijedjeni administrativni kapaciteti i informaciono komunikacione tehnologije.

Nema govora o političkom ili bilo kom drugom uticaju

Upitan da li u Crnoj Gori ima političkog uticaja na tužioce, Stanković je rekao da se često govori o uticaju na svaku profesiju, naročito u situacijama kada je neko nezadovoljan odlukama koje se donese.

„Državni tužioci u svom postupanju nemaju na umu ničije zadovoljstvo ili nezadovoljstvo već isključivo zakonske norme. Ne može tužilaštvo biti profesionalno onda kada vam neka odluka ide u prilog, a neprofesionalno u slučajevima kada sa odlukom nijeste saglasni“, istakao je vrhovni državni tužilac.

Stanković je kazao da je i u jednom i u drugom slučaju riječ o istoj instituciji čiji je cilj isključivo poštovanje propisa.

„Kada se to ima na umu onda nema mjesta za priče o političkom ili bilo kom drugom uticaju“ poručio je Stanković.

Na pitanje da li se lično suočavao sa pokušajima političkog uticaja Stanković je naveo da on nije postao vrhovni državni tužilac „ni od kuda“.

„I prije izbora za vrhovnog državnog tužioca imao sam višedecenijsku karijeru sudije, zašto ne reći, priznatog među kolegama.Zar mislite da bih takvu karijeru doveo u pitanje pristankom na bilo kakav uticaj, politički ili bilo koji drugi. Ima među nama još onih koji vode računa o sopstvenoj profesionalnoj reputaciji, a ne dozvoljavam nikome da moju dovodi u pitanje“, poručio je Stanković.

Saradnja sa policijom da bude maksimalno funkcionalna i efikasna

Upitan da prokomentariše saradnju sa policijom, Stanković je rekao da je neophodno da ona bude maksimalno funkcionalna i efikasna, jer se samo na taj način postiže zajednički cilj državnih tužilaca i službenika Uprave policije koji postupaju po njihovim nalozima i uputstvima, a to su što konkretniji rezultati u borbi protiv svih vidova kriminala.

Stanković je na pitanje da li je zadovoljan saradnjom sa sudovima rekao da tu nema mjesta za zadovoljstvo ili nezadovoljstvo, već za poštovanje zakonskih propisa i drugih akata.

On je podsjetio da su državni tužioci u skladu sa Etičkim kodeksom dužni da poštuju i čuvaju kako svoje i dostojanstvo Državnog tužilaštva, tako i dostojanstvo Suda.

„I Kodeks takođe propisuje da se državni tužioci uzdrže od komentara o donijetim odlukama Suda ili o tome kako sud treba da postupa u određenim predmetima.Kao Vrhovni državni tužilac ne bih ništa dodao na ono što je već propisano, već kao prvi među jednakima istakao značaj poštovanja kako svih, tako i propisa koji se odnose na odnos sa Sudom“, kazao je Stanković.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније