Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

03. 01. 2019. 18:12 >> 17:44
9

IRINEJ PORUČIO

"Spasenje nije uslovljeno time ko je Srbin ili Crnogorac"

Oni koji govore o “nekakvoj Crnogorskoj Crkvi” ostaju slijepi kod očiju, jer ne vide drevnu Mitropoliju crnogorsko-primorsku i oni zaboravljaju da spasenje nije uslovljeno izjašnjavanjem ko je Srbin, a ko Crnogorac, istakao je u božićnoj poslanici patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej.

Patrijarh Irinej je pozvao na praštanje i pomirenje naroda sa prostora bivše Jugoslavije.

Ukazujući na značaj božićnog praznika naveo je da je "Hristos došao kao Spasitelj svih naroda" ali da "radost darovanog nam spasenja zajedno možemo doživjeti samo kroz međusobno praštanje i izmirenje".

"Imajući to u vidu, duboko žaleći i saosjećajući sa srpskim i svim ostalim žrtvama nesrećnih ratova na prostoru Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, molimo se novorođenom Bogomladencu, Darodavcu svakog mira, da se mir konačno useli u naša srca, da oprostimo jedni drugima jer je i Gospod oprostio nama sagrješenja naša", rekao je patrijarh.

On je istakao da je jedini način da se oslobodimo robovanja prošlosti i dnevno-političkim interesima praštanje i pomirenje, "na koje pozivamo sve narode sa kojima smo nekada živjeli u jednoj državi".

"Čuvajmo se teških i neoprezno izgovorenih riječi, imajući na umu da društveno okruženje u kome živimo stvaramo upravo riječima", naglasio je poglavar SPC.

On je naveo da "blaga riječ liječi, gruba reč povrjeđuje", a da su "rane od riječi često grublje i od fizičkih rana".

"Ukoliko vidimo da nam bližnji nanosi nepravdu, postupimo po jevanđelskom načelu, razgovarajmo sa njim, čineći sve što je u našoj moći da dobijemo brata svoga", naglasio je patrijarh Irinej.

SPC je pozvala Srbe u Makedoniji "koji su u raskolu da u duhu Hristove ljubavi  shvate da je autokefalnost isključivo crkvena institucija i da ona treba da doprinosi napretku i učvršćivanju jedinstva među pomjesnim pravoslavnim crkvama".

 

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније