Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda; Objavio: O.Z. ]

05. 01. 2019. 08:00 >> 07:32
3

ŠEHOVIĆ NAJAVIO

Smijeniće direktore ako ne odgovore na izazove reforme

Dodatna kontrola kvaliteta nastave u školama i procesa ocjenjivanja, odnosno vrednovanja naučenog, biće u fokusu ministra prosvjete Damira Šehovića u ovoj godini.

On je u razgovoru za Pobjedu podsjetio i da predstoje znatna ulaganja u obrazovnu infrastrukturu, dalja afirmacija srednjeg stručnog obrazovanja, širenje područnih odjeljenja muzičkih škola, ali i mijenjanje nekih ukorijenjenih praksi koje su podrazumijevale predavački umjesto interaktivnog tipa nastave, odnosno pristupe učenju čiji je cilj bio isključivo ocjena. Minule dvije godine, kaže Šehović, bile su pune ozbiljnih izazova, kojima su, ističe, dorasli.

"Veći dio toga što je moglo da se „popravi“ zakonskom reformom smo i učinili. No, nikad najteži dio nije u izmjeni zakona, već u nekim naslijeđenim praksama koje su ukorijenjivane u naš obrazovni sistem, a to se mijenja postepeno. I, kako često znam da kažem: većina naših projekata i aktivnosti je dugogodišnja, jer mi ne sprovodimo „instant projekte“ od kojih ćemo sjutra ubrati koji politički poen, nego radimo da imamo što da ostavimo u nasljeđe našoj djeci", kazao je Šehović.

Ministar prosvjete nije detaljno komentarisao rezultate nedavno sprovedenog istraživanja Zavoda za školstvo prema kojima oko 20 odsto osnovaca i srednjoškolaca tvrdi da je korupcija prisutna u svim školama u Crnoj Gori, odnosno da čak 55 odsto učenika smatra da je korupcija najprisutnija prilikom zaključivanja ocjena na kraju godine. Kategoričan je da je korupcija u obrazovanju neprihvatljiva i najavio je dodatne kontrole u školama. Nije kazao da li su, možda, preduzete neke mjere kako bi se utvrdila tačnost navoda iz istraživanja.

"Sve se može iskontrolisati, samo treba volje. Kod mene lično - volje i čvrstog opredjeljenja ne nedostaje u namjeri da mijenjam one direktore za koje se utvrdi da nijesu u stanju da se nose na kvalitetan način sa odgovornošću koju ta prestižna funkcija podrazumijeva", poručio je Šehović.

Crna Gora, dodao je, broji skoro 500 obrazovnih objekata i više od 13.000 zaposlenih u oblasti obrazovanja i uprava škole, ističe on, mora biti prva na liniji odbrane dostojanstva profesije.

"Vjerujem da ima mogućnosti da ustanove detaljnije analiziraju uspjeh i napredovanje učenika u školama, odnosno da škole same procijene da li je došlo u određenim slučajevima do naglog skoka ocjene i slično i taj mehanizam bi trebalo maksimalno koristiti, a i mi ćemo na tome insistirati u narednom periodu", kazao je ministar prosvjete.

Počinju pripreme za gradnju nove gimnazije u Podgorici

Šehović najavljuje da će pripremne aktivnosti za gradnju nove gimnazije u Podgorici uskoro početi.

"Procijenjena vrijednost gimnazije u Podgorici je više od pet miliona eura. Riječ je o obimnom, ozbiljnom i finansijski zahtjevnom projektu, za koji bi zato neozbiljno bilo sada prejudicirati tačan mjesec početka gradnje, ali pripremne aktivnosti za ovaj projekat kreću svakako već početkom godine. Ne sumnjajte da ćemo im, kao i svakom projektu, pristupiti sa maksimalnom ozbiljnošću, te da nećemo dozvoliti bilo kakva prolongiranja koja nijesu neophodna", kazao je Šehović.

Najavljujući infrastrukturna ulaganja, precizirao je da "su neki projekti već u poodmakloj pripremnoj fazi, poput vrtića u Bloku 6 u Podgorici, Pljevljima, Baru i Rožajama, te škole u Rožajama, Bijelom Polju i Plavu".

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније