Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

05. 01. 2019. 12:01 >> 11:51
65

MIHAILO ISTAKAO

Da je riješeno crkveno pitanje, CG bi već bila u EU

Mitropolit CPC Mihailo poručio je u Božićnoj poslanici da je Crnogorsko-primorskoj mitropoliji srpske Pravoslavne Crkve sve dozvoljeno, Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi sve oduzeto.

"Hvala Bogu da nije došlo do težih incidenata koje svakodnevno izaziva Srpska Pravoslavna Crkva u Crnoj Gori", naveo je Mitropolit CPC Mihailo.

Da je riješeno crkveno pitanje Crnogorske pravoslavne crkve u skladu sa najstrožijim evropskim standardima, kako je ocijenio, Crna Gora bi već bila u Evropskoj Uniji.

"Crnogorci nijesu Srbi, već Crnogorci koji obnavljaju svoju državu", poručio je.

Mitropolit Mihailo je u Božićnoj poslanici pozvao da se, slaveći sveti dan rođenja Hristova, istrajno slijedi put spasitelja, put njegova učenja kroz svoju dugu viševjekovnu istoriju.

"Crnogorska Pravoslavna Crkva se zalaže za mir i slogu, bratstvo i jednakost među ljudima. Crnogorska pravoslavna crkva koja je u dugoj istoriji dijelila narodnu sudbinu raduje se Božiću i očinskom ljubavlju grli svu svoju đecu, ma đe bili, u zemlji ili rasijanju, poručujući im: Sad je vrijeme milosti, sad je vrijeme spasa, ujedinimo se oko svojih svetinja i svete Crnogorske Pravoslavne Crkve", naveo je Mitropolit Mihailo

On je poželio svim pravoslavnim vjernicima, građanima Crne Gore i u dijaspori, mnogo sreće, radosti i božanskog veselja.

"Prije dvadeset vjekova u pećini blizu Vitlejema dogodio se jedinstven događaj u istoriji ljudskoga roda, rodio se Spasitelj svijeta, zablistalo je obećano sunce, da obasja cio svijet zracima Božje milosti.

Tom istorijskom događaju za ljudski rod obradovaše se anđeli i prvi objaviše vijest rođenja Sina Božjeg i zapjevaše pjesmu: “Slava na visini Bogu, i na zemlji mir, među ljudima dobra volja”. (JV. po Luci, 2,14.),

Suština Božića je Blagovijest da se Bog rodio kao čovjek iz ljubavi prema ljudima, da bi sve ljude i tvorevinu preporodio i ovjekovječio u crkvi. U njoj se otkriva buduće carstvo Božje, kao vječna zajednica Boga i čovjeka", kazao je Mitropolit Mihailo.

Naveo je da naše ponovno rođenje, Duhom Svetijem u tajni svetoga krštenja, ne bi nam bila darovana da se Gospod Isus Hristos, nije rodio od Duha Svetoga i Djeve Marije.

"Pozivaju se Crnogorci i Crnogorke da čuvaju crnogorski identitet, našu svetu autokefalnu Crnogorsku Pravoslavnu Crkvu, narod i državu. Neka vas Crnogorci i Crnogorke u dane Božića skupi bratska ljubav, Sveti Krst i Jevanđelje, da se Crnogorci slože. Da se molimo Gospodu da urazumi silnike, koji su uzurpirali naše svetinje (crkve i manastire), te se ne možemo moliti Gospodu na našim oltarima", naveo je mitropolit CPC.

"Blagodat Gospoda Isusa Hrista i ljubav Boga i Oca i zajednica Svetoga Duha sa svijema vama".

Пратите нас на

Коментари65

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније