Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

05. 01. 2019. 16:04 >> 18:15

ČESTITKE PARTIJA

Gradimo društvo zajedničkih vrijednosti

Svim pravoslavnim vjernicima najsrdačnije čestitke povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića uputili su predstavnici političkih partija.

Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović poželio je da nas božićni dani podsjete na zajedničke vrijednosti oko kojih se svi okupljamo, slobodu, mir i ljubav među ljudima bez obzira na razlike.

"Svako od nas mora naći još više snage da zajednički radimo i gradimo društvo koje će istinski baštiniti takve vrijednosti. Na taj način najbolje ćemo poštovati i ostvariti istinske vrijednosti ovog praznika", kazao je Popović.

On je čestitku uputio svim građanima i građankama pravoslavne vjeroispovijesti, sveštenstvu Crnogorske pravoslavne crkve i SPC u Crnoj Gori i svim ljudima koji slave po starom kalendaru.

"Neka ovaj i svi predstojeći dani budu ispunjeni radošću, međusobnim uvažavanjem i brigom za drugoga, jer jedino na taj način možemo graditi bolje i humanije društvo za sve građane, kao i buduće generacije", navodi se u čestitki koju je povodom predstojećih blagdana svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti uputila predsjednica Hrvatske građanske inicijative, Marija Vučinović.

Ona je svim vjernicima poželjela da Božićne blagdane provedu  u miru i duhu zajedništva sa porodicom i prijateljima.

"Božić afirmiše sve one vrijednosti koje se ne mogu kupiti novcem, a bez kojih je nezamisliv život bilo koga od nas: ljubav, milosrđe, nesebično davanje i žrtvovanje za druge. Na tim vrijednostima smo dosad trajali, a trajaćemo, uvjeren sam, i ubuduće", navodi se u čestitki predsjednika Demokratske Crne Gore Alekse Bečića.

On je svim pravoslavnim vjernicima u Crnoj Gori čestitao Badnji dan i Božić.

"Praznik ljubavi, mira, dobre volje među ljudima u sebi nosi sve one vrijednosti bez kojih ni kao pojedinci, ni kao društvo ne možemo opstati. Božić je praznik koji proslavlja zajedništvo porodica, praštanje i život u harmoniji sa sobom i drugim ljudima, pri čemu su drugi uvijek bližnji - braća, komšije, prijatelji, sa kojima živimo u slozi i razumijevanju jer jedino na taj način možemo doći do svog djelića duševnog mira i spokoja", dadaje se u čestitki.

Predsjednik Nove srpske demokratije, Andrija Mandić, čestitao je predstojeći Božić patrijarhu srpskom Irineju, Mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju, Episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju, Episkopu zahumsko-hercegovačkom Dimitriju, Episkopu Mileševskom Atanasiju i svim vjernicima Srpske pravoslavne crkve sa željom da ga proslave u miru, zdravlju i radosti.

On je istakao da i ovaj Božić dočekuju sa vjerom u jedinstvo srpskog naroda sa molitvenim sjećanjem na one koji su "kroz Veliku skupštinu srpskog naroda u Crnoj Gori i kroz epske borbe u Balkanskim i Prvom svjetskom ratu osvetili Kosovo, oslobodili otačastvo i ujedinili Srpstvo".

"Ta borba neprestana za ideale slobode i pravde vodila je naš narod kroz vjekove, a i u ovom vremenu kada smo suočeni sa najžešćim udarima na naše temelje i duhovnost. Oni koji danas pokušavaju da ukinu istorijsku, petrovićku Crnu Goru, kao i mnogi drugi okupatori, prvo su udarili na našu Crkvu, Njegoša, kosovsku misao i naše vjekovne saveznike i zaštitnike. Kroz montirani sudski proces za takozvani Državni udar proganjaju i političke lidere srpskog naroda u Crnoj Gori. Neprestano se atakuje i na druge vrijednosti srpskog naroda, na našu Republiku Srpsku, njenu slavu, i sve one koji su odlučili da beskompromisno brane srpski identitet", zaključio je Mandić.

Predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević čestitao je Badnji dan i Božić mitropolitu crnogorsko-primorskom gospodinu Amfilohiju, sveštenstvu i monaštvu Mitropolije crnogorsko-primorske i pravoslavnim vjernicima u Crnoj Gori i rasijanju.

Knežević je poželio da pravoslavni vjernici Badnje veče i Božić, kao najradosniji hrišćanski praznik, dočekaju posvećeni Hristu i jačanju duhovnog mira, spokoja, radosti i harmonije, jer kako je kazao, Božić za pravoslavne vjernike ima najveću potvrdu u vječitom rađanju Isusa Hrista, i u njegovim porukama sloge i mirenja svih naroda i vjera.

"Božić za pravoslavne vjernike ima najveću potvrdu u vječitom rađanju Isusa Hrista i u njegovim porukama sloge i mirenja svih naroda i vjera. Božić je vječna zublja pravoslavlja, uz jačanje vjere pravoslavne, uz sva iskušenja, jer iznova biva i snažna potvrda multivjerskog sklada u Crnoj Gori, u znak uvažavanja svih vjera na našim i širim prostorima. Čvrsto vjerujem u dalje jačanje prijateljstva među narodima i vjerama u Crnoj Gori i šire, na njenim istorijskim, kulturnim i duhovnim temeljima", zaključio je predsjednik DNP-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније