Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

06. 01. 2019. 12:51   >>  19:57 30

MARKOVIĆ PORUČIO

Potrebni sjećanje i pijetet prema slavnim precima

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković poručio je danas, povodom stote godišnjice Božićnog ustanka, da sa vremenske distance od jednog vijeka vidimo kakve je posljedice u crnogorskom biću ostavio duboki raskol i sukob. Premijer je kazao da je danas potrebno da razumijemo tadašnje zablude jednih i viziju i žrtvu drugih u odbrani ugroženog prava na crnogorsko ime i posebnost, te da su žrtve ustanika i teške patnje crnogorskih familija u godinama terora dobile smiraj u obnovi državne nezavisnosti 2006. godine.

"Na današnji dan prije sto godina pokrenut je Božićni ustanak. Krenula je pobuna protiv zatiranja crnogorskog imena i crnogorske države. Krenula je odbrana dostojanstva i prava na samobitnost crnogorskog naroda. Te svijetle ideale, koji su ugrađeni u temelj nacionalnog i državotvornog bića Crne Gore, ustanici su branili pod geslom 'Za pravo, čast i slobodu Crne Gore'", rekao je Marković na Svečanoj akademiji u Zetskom domu na Cetinju.

Istakao je da je istina potrebna savremenoj Crnoj Gori, danas možda više nego ikada ranije.

"Ja vjerujem da nam je danas potrebno da razumijemo zablude jednih u teškim i smutnim vremenima, baš kao i viziju i žrtvu drugih u odbrani ugroženog prava na crnogorsko ime i posebnost. Ne da bismo izjednačavali njihovu istorijsku ulogu u tragičnoj crnogorskoj povjesnici, jer su oni sami sebe smjestili tamo gdje su ih odvele njihove zablude i njihovi ideali, već da oslobodimo mraka tih podjela današnju, savremenu Crnu Goru. Duboko se klanjajući herojskoj žrtvi božićnih ustanika, kao i teškim patnjama crnogorskih familija u godinama terora koje su uslijedile – danas s pravom možemo reći da su te žrtve i te patnje dobile svoj zasluženi smiraj u obnovi crnogorskog imena i crnogorske države 21. maja 2006. godine", rekao je premijer.

Predsjednik Vlade je poručio da su savremenoj Crnoj Gori potrebni sjećanje i pijetet prema slavnim precima i njihovom djelu, da bez tog temelja i putokaza ne bi ni bilo današnje Crne Gore već bi nestalo njeno ime.

"Uvjeren sam, međutim, da se crnogorsko ime danas ne može čuvati samo sjećanjem na slavnu i tragičnu prošlost. Za njegovu odbranu, za njegovo postojano mjesto na mapi savremenog svijeta, potrebno je mnogo više od – dozvolite da kažem – „busanja u junačka prsa”. Da bismo opstali na pravi način, danas se crnogorsko nacionalno ime i identitet moraju suočavati sa iskušenjima koje nameće civilizovani svijet. A da bismo u tome uspjeli, svi moramo imati dovoljno mudrosti, dovoljno vizije i dovoljno razumijevanja za one druge, da ne zaostanemo u tom savremenom izazovu", poručio je Marković.

Predsjednik Vlade je rekao da smo, kada smo naš državni put, nakon obnove nezavisnosti, usmjerili u pravcu evropskih i evroatlantskih integracija, imali na umu upravo takvu Crnu Goru: sposobnu da bude i u demokratskom, i u ekonomskom smislu ravnopravni dio zajednice najrazvijenijih država i naroda.

"Danas, na stogodišnjicu Božićnog ustanka, čija je iskra bljesnula ovdje na prijestonom Cetinju, želim da poručim da nas herojstvo ustanika obavezuje da nastavimo da izgrađujemo Crnu Goru po mjeri savremene civilizacije i demokratskih vrijednosti koje je krase", zaključio je Marković.

Bošković: Vijek za nama ostavio opomenu

Ministar odbrane Predrag Bošković kazao je da je Božićni ustanak događaj o kojem se nije znalo gotovo ništa, a o kojem se osjećalo i proživljavalo gotovo sve.

"Ma koliko kanjon zaborava bio dubok, rijeka istine nađe vijugave puteve da se svjetlosti pokaže", naveo je on.

Istakao je da Ministarstvo odbrane i Vlada Crne Gore ne zaboravljaju božićne heroje.

"Svjesni bremena sopstvenih odluka, zaboravljeni cijeli vijek, u tišini su svojom idejom dogorjevali san o obnovi Crne Gore. Zatonuli su u noć iz koje su znali da neće nikad svanuti njihov dan, ali hoće granuti i prenijeti se misao o slobodnoj Crnoj Gori. Njihov barjak, čast i sjećanja, pronošen je od sinova do potomaka da se opet vrati predačkoj zavjetnoj misli, da vojnik brani grb na kapi, da brani ideju nad kojom je uz čast i život zakletvu položio", naveo je Bošković.

Tragom novog vremena, kako je naveo, morali smo se vratiti njima, da bi ponovo postali svoji.

Bošković je poručio da je vijek za nama ostavio opomenu da se više nikad ne ponovi, ali i nadu da će nedostižno opet postati dosanjani san.

"Vijek nakon tih događaja smo okupljeni, ne da ponovo ustajemo, već da pokažemo najdublji pijetet prema ideji koja nas je vodila, ideji vlastite države i u njoj sopstvenog identiteta", naglasio je ministar odbrane.

Na kraju svečanosti, Bošković je predao crnogorsku oficirsku sablju komandiru Počasne garde kapetanu Miliji Čabarkapi. Nova sablja Počasne garde replika je sablje koja je korišćena početkom 20. vijeka u Vojsci Kraljevine Crne Gore.

Za svečanu akademiju izveden je dramski dio sa tematikom iz Ustanka, čiji je reditelj Željko Sošić, aktuelni umjetnički direktor Crnogorskog narodnog pozorišta (CNP), poznat po svojoj televizijskoj seriji "Božićni ustanak".

Marković i Bošković su  prethodno, zajedno sa gradonačelnikom Cetinja Aleksandarom Kašćelanom, položili vijenac na Spomenik herojima Božićnog ustanka 1919. u Bajicama.

Tatjana Perović, TVCG

Пратите нас на

Коментари30

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније