Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

07. 01. 2019. 13:10   >>  20:31 51

AMFILOHIJE

"Mir na zemlji najljepši način slavljenja Boga"

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa sveštenstvom služio je u Hramu Hristovog Vaskresenja u Podgorici svetu arhijerejsku liturgiju povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića.

 

Pravoslavni vjernici u Crnoj Gori danas slave Božić, a u više crnogorskih gradova jutros su održane božićne liturgije.

Veliki broj vjernika prisustvovao je jutrošnjoj liturgiji u podgoričkom hramu, prenosi Anadolija, a kao gosti, prisustvovali su i vjerski velikodostojnici Rimokatoličke crkve u Crnoj Gori.

Mitropolit Amfilohije je u svojoj božićnoj poslanici kazao da je mir na zemlji i dobra volja među ljudima najljepši način proslavljanja Boga.

"Način kako slavimo božićne blage dane, jedan je od sigurnih dokaza da smo sa Bogom povezani od davnina, od iskoni. Božićna vatra Bogoljublja i bratoljublja nas okuplja vjekovima pozivajući sve ljude i sve zemaljske narode da se na njoj ogriju. Badnje drvo i polaznik koji simbolizuju samog Gospoda i njegov dolazak u svijet i njegovo primanje ljudske prirode – najdraži su gosti, i najmiliji ukućani naših predaka, pa i nas samih od kada znamo za sebe, i od kada smo naselili ove prostore", rekao je mitropolit crnogorsko-primorski u božićnoj poslanici.

U više crnogorskih gradova, na Badnje veče, naložena su dva badnjaka. Jedan u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve, dok su drugi naložili vjernici Crnogorske pravoslavne crkve.

Odvojene božićne proslave u Crnoj Gori traju od 1994. godine.

Božiću prethodi post od 40 dana, a na dan praznika trpeza je bogata i mrsna. Na ovaj praznik pravoslavni vjernici pozdravljaju se sa “Hristos se rodi”, a odgovara se sa “Vaistinu se rodi”. Božić se slavi tri dana.

Pravoslavnim vjernicima Božić su čestitali predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer Duško Marković i predsjednik Skupštine Ivan Brajović.

Пратите нас на

Коментари51

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније