Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ TVCG, Objavila: J.B.Č. ]

08. 01. 2019. 14:22   >>  13:58 35

BAKOVIĆ

Neprihvatljivo vrijeđanje vjerskih i nacionalnih osjećanja

Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore izrazila je osudu i zabrinutost povodom posljenje izjave mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija o stvaranju, kako je kazao "autofekalne crkve" u Crnoj Gori. Navode da su neprimjerene i krajnje neprihvatljive izjave kojima se vrijeđaju vjerska i nacionalna osjećanja građana a posebno što dolaze od visokog crkvenog velikodostojnika u danima praznika.

"Neprimjerene i krajnje neprihvatljive izjave kojima se vrijeđaju vjerska i nacionalna osjećanja građana a posebno a posebno je neshvatljivo da one dolaze od visokog crkvenog velikodostojnika i to u danima praznika koji je najveći simbol širenja mira, ljubavi i povjerenja", kazao je zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković.

On podsjeća da crkve, vjerske zajednice i njihovi predstavnici imaju određeni nivo slobode kada su u pitanju javni nastupi ali i odgovornost i obavezu da tom prilikom u skladu sa svojom društvenom pozicijom, ne narušavaju dostojanstvo pojedinaca i grupa kojima se obraćaju ili o kojima saopštavaju stav.

"I ovom prilikom pozivamo da se prilikom izražavanja mišljenja, posebno u javnom prostoru, ne ugrožava bilo čije i bilo koje zagarantovano pravo i da se suzdrži od izjava koje podstiču mržnju i netrpeljivost. Smatramo da ima mnogo primjerenijih načina da se u kulturi dijaloga, tolerancije i nenasilne komunikacije izraze stavovi i upute poruke, koliko god one bile suprostavljene", zaključio je Baković.
 

Пратите нас на

Коментари35

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније