Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

08. 01. 2019. 19:04 >> 18:34

PROTIV LAŽNIH VIJESTI

Borba nemoguća bez medijske pismenosti

Borba protiv lažnih vijesti nije moguća bez medijski pismenih građana, ocijenila je profesorica na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore, Nataša Ružić.

Ona je agenciji Mina kazala da su dosadašnja istraživanja potvrdila nizak stepen medijske pismenosti crnogorskih građana.

“Prema indeksu medijske pismenosti Instituta za otvoreno društvo u Sofiji, Crna Gora zauzima 31. mjesto od mogućih 35”, podsjetila je Ružić.

Osim toga, kako je navela, istraživanje koje je sproveo Ipsos za potrebe UNICEF-a na uzorku od 1.050 roditelja i 655 djece, pokazalo je da 47 odsto ispitanika uglavnom vjeruju onome što vide na televiziji.

Građani, prema riječima Ružić, nijesu čak informisani o savremenim tehnikama manipulisanja javnošću jer je, prema tom istraživanju, samo 38 odsto roditelja i 26 odsto djece u uzrastu od 12 do 17 godina upoznato sa značenjem pojma lažna vijest.

“Ukoliko tome dodamo činjenicu da je predmet Medijska pismenost uveden samo u gimnazije, i da konstantno pada interesovanje za njega, onda je jasno da u Crnoj Gori društvo nije medijski opismenjeno”, kazala je Ružić.

Ona je naglasila da je medijska i informaciona pismenost jedini način da publika prepozna lažne vijesti.

“Cilj medijske pismenosti je da kritički analiziramo poruke koju nam šalju mediji, a informaciona nam pomaže da uz pomoć različitih alatki i programa provjerimo informaciju koju nam plasiraju mediji”, pojasnila je Ružić.

Kako je navela, medijska i informaciona pismenost kroz konkretne preporuke nas uče kako da se odbranimo od različitih tehnika manipulacije, odnosno da obratimo pažnju na link, odnosno URL teksta, da ne vjerujemo tekstovima koji se pozivaju na anonimne izvore.

“Da obratimo pažnju na impresum neke web stranice, da provjerimo grafičku opremu kroz programe kao što su Google Images ili tineye.com“, dodala je Ružić.

Ona je naglasila da je bez medijski pismenih građana borba protiv lažnih vijesti nemoguća.

„Štaviše, građani nijesu svjesni da svojim ponašanjem pogoršavaju situaciju jer šeruju na društvenim mrežama lažne vijesti“, kazala je Ružić.

Prema njenim riječima, medijski pismene osobe ne čitaju samo naslove, i vode računa o tome koju vrstu informacija dijele sa svojim prijateljima.

Ružić je kazala da se ne mogu samo međunarodne organizacije, fact checkeri i nevladin sektor boriti protiv lažnih vijesti, već svako mora dati svoj doprinos.

Osim toga, kako je navela, mediji kroz poštovanje profesionalnih i etičkih standarda, odnosno prvenstveno kroz provjeru informacija, mogu predstavljati filter koji će spriječiti objavljivanje lažnih vijesti, a građani treba da povedu računa o tome koju vrstu sadržaja šeruju.

Medijsku pismenost izučavati u svim školama

Ružić smatra da predmet medijska pismenost, koji za za sada postoji samo u gimnazijama, treba uvesti kao obavezni predmet u sve osnovne i srednje škole.

Sami srednjoškolci, kazala je ona, nijesu svjesni da im je neophodan ovaj predmet u 16-godišnjem ili 17-godišnjem uzrastu.

„Dodatni problem predstavlja činjenica da u gimnazijama širom Crne Gore nastava iz ovog predmeta se organizuje ukoliko ga odabere 15-20 učenika“, rekla je Ružić.

Ona je ocijenila da je odnos škola prema tom predmetu je pomalo neodgovoran.

„Predavači koji nemaju punu normu časova predaju predmet Medijska pismenost, a pri tome sami nijesu medijski edukovani. Mislim da škole moraju više pažnje posvetiti ovom problemu u narednom periodu i naći neko rješenje“, dodala je Ružić.

Na pitanje kada je najbolje početi sa medijskim opismenjavanjem, ona je kazala da je idealno početi u vrtiću, jer djeca počinju da koriste telefone i kompjutere od malih nogu.

„Treba početi što prije, jer količina vremena koju djeca i odrasli provode uz medije se konstantno povećava“, smatra Ružić.

Ona je upozorila da su naročito ranjiva djeca u uzrastu do 12 godina, i neophodno ih je prvenstveno zaštiti od oglašavanja, ali i negativnog uticaja crtanih filmova ili sadržaja kojima su izloženi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније