Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

10. 01. 2019. 13:29 >> 13:01
5

IZ AEM-A PORUČUJU

Djecu medijski opismenjavati od malih nogu

U Crnoj Gori je nizak stepen poznavanja pojma i koncepta medijske pismenosti i u najranijem uzrastu djece je potrebno početi sa medijskim opismenjavanjem, smatra rukovodilac Službe za odnose sa javnošću u Agenciji za elektronske medije (AEM) Elvira Ceković.


Ona je ukazala da u Crnoj Gori ne postoje zakoni koji uređuju medijsku pismenost, pa samim tim ni institucije kojima su povjerene nadležnosti da promovišu medijsku pismenost, koordiniraju neophodne aktivnosti ili izvještavaju o nivoima medijske pismenosti među građanima. 

"Iako se medijska pismenost danas posmatra kao ključni preduslov za aktivno učešće građana u današnjem informacionom društvu, u Crnoj Gori je nizak stepen poznavanja pojma i koncepta medijske pismenosti", rekla je Ceković agenciji Mina. 

Prema zvaničnim podacima, kako je navela, Crna Gora pripada grupi država koje su u početnoj fazi implentacije medijske pismenosti.

Ceković je podsjetila da su, uvažavajući značaj medijske pismenosti u savremenom društvu, kao i činjenicu da se o medijskoj pismenosti kod nas zna veoma malo, AEM i predstavništvo UNICEF-a u Crnoj Gori, pokrenuli kampanju medijske pismenosti „Birajmo šta gledamo“. 

"Namjera nam je da utičemo na podizanje svijesti o značaju medijske pismenosti, da podstaknemo savladavanje kritičkih i kreativnih vještina i znanja koja pomažu da se povežu složene ideje, da se stalno postavljaju pitanja, da se prepoznaju pravi odgovori i identifikuju zablude", rekla je Ceković.

Ona je kazala da rezultati nacionalnog reprezentativnog istraživanja o korišćenju medija od djece i roditelja ukazuju na potrebu i značaj podizanja svijesti o važnosti medijske pismenosti i predstavljaju osnovu za dalje aktivnosti ne samo kampanje „Birajmo šta gledamo“, već i drugih institucija.

Istraživanje je sprovedeno na nacionalno reprezentativnom uzorku od 1.050 roditelja djece uzrasta četiri do osam godina i 655 djece uzrasta devet do 17 godina kroz upitnik koji se popunjavao u domaćinstvima širom Crne Gore tokom avgusta prošle godine.

"Prema podacima iz istraživanja sasvim je jasno da je savremeno društvo postalo nezamislivo bez televizije, pametnih mobilnih telefona, game playere konzola za igrice, računara i tableta koje koristimo za posao, zabavu, edukaciju i druge oblike komunikacije“, istakla je Ceković. 

Prema njenim riječima, djeca i mladi nezaobilazni su dio tog procesa jer ne samo da su okruženi savremenim komunikacionim i informatičkim uređajima, već ih u značajnom procentu posjeduju. 

Ceković je ukazala da 90 odsto djece uzrasta od 12 do 17 godina posjeduje mobilni telefon, 63 odsto djece od devet do 11 godina i 21 odsto kod djece uzrasta od četri do osam godina.

"Zbog toga, u najranijem uzrastu djece je potrebno početi sa medijskim opismenjavanjem“, ocijenila je ona.

Ceković je kazala da brojna istraživanja pokazuju da je, već tada, značajno voditi računa o sadržajima koje djeca konzumiraju i kako ih konzumiraju, dodajući da je u tom procesu ključna uloga porodice.

Kako bi razvili vještine koje su im potrebne za analiziranje i kritičko vrednovanje svih sadržaja koji su dostupni djeci, dodaje ona, roditeljima je neophodna institucionalna podrška. 

Istraživanje pokazuje da 40 odsto roditelja smatra da su za razvoj medijske pismenosti kod djece odgovorni roditelji, ali takođe 58 odsto roditelja smatra da im je za to potrebna podrška škola. 


Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније