Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

14. 02. 2013. 23:03 >> 23:00
2

NIJESAM OKUPATOR

Amfilohije: Nije sav čovjek u onom što kaže

Kako sam ja okupator Crne Gore, kad sam onaj koji je ustoličen kod ćivota Svetog Petra Cetinjskog uz prisustvo svih predstavnika ove države: tadašnjeg premijera i predsjednika i ne znam ko sve nije bio, i koji je zajedno sa njima gradio, na primjer, Hram Hristovog Vaskresenja, kazao je mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Amfilohije je, gostujući na TV Vijesti, upitao: "A šta su onda oni kad su dozvolili da to izgradim?"

Sad je taj hram okupatorski, moj dobri prijatelj Marović kaže da druga država crnogorsku imovinu prepisuje na sebe, a ne znam gdje je to našao. Imovina koja je bila crkvena, sticana mukotrpno kroz vjekove i priloge, krvlju branjena, kako može da pripada tuđoj zemlji – dodao je on.

Amfilohije tvrdi da je crkva koju predstavlja ostala na istom kao prije 20 godina, i podsjeća kako u to vrijeme većina onih koji su sada u vlasti tada nijesu bili zadojeni tim 'potemkinovskim' projektom“, aludirajući na nezavisnost Crne Gore.

Na pitanje da li to znači da je crkva i dalje na istim stavovima iz '90-ih koji su za posljedicu imali desetine hiljada žrtava, mitropolit SPC je kazao:

Ako je Amfilohije '90-ih nešto rekao, to je stav crkve samo ukoliko je saglasno sa duhom crkve. Ukoliko nije, to je samo Amfilohije i ne treba to poistovjećivati sa crkvom. Nemojte da miješate ideologiju sa crkvom. Ali, neću da poreknem da sam možda doprinio tome da se to poistovjećuje... Mnogo sam riječi izgovorio, a „nije sav pas u lajanju, niti sav čovjek u onome što kaže“. Evo, desetine mojih knjiga su štampane, pa može i po tome da se provjeri da li su te moje riječi zaista ubitačne, ili su bile oštre, prejake.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније