Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Tanja Debeljević, TVCG

12. 01. 2019. 20:31 >> 20:02

PUT KA EU

Strategijom do bolje informisanosti građana

Kako bi poboljšala stepen informisanosti građana o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, Vlada je u saradnji sa Skupštinom, Privrednom komorom i NVO sektorom uradila novu strategiju informisanja javnosti. Usmjerena je prije svega na komunikaciju sa građanima, naročito mladima, a značajan dio tog dokumenta daje jasne smjernice lokalnim zajednicima o procesu, ali i načinu na koji se dolazi do novca iz evropskih fondova.

"Vrijeme do stupanja u članstvo je vrijeme za rad na sebi. Dakle, moramo se pripremiti za obaveze i mogućnosti koje nas očekuju", poručuje pomoćnica Generalnog sekretara Vlade Nada Vojvodić.

Upravo zato je na skoro 60 strana napisana Strategija informisanja javnosti o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji. U njoj su zapisani ciljevi, ali i ključne poruke i metode koje garantuju uspješno putovanje ka Evropskoj uniji. Nova strategija, dakle, ima dosta zadataka, ali isto toliko i korisnika.

"Strategija je usmjerena na komunikaciju sa građanima, ali isto tako ćemo komunicirati prema specificnim ciljnim grupama, kao što su mladi, mediji, lokalne samouprave, nevladinim organizacijama. Usmjerićemo se na teme i pitanja koja građane najviše zanimaju, komuniciračemo sa jasnim i sadržajnim jezikom, jer nam je cilj da unaprijedimo informisanost u poboljšamo razumijevanje građana u ovom procesu", kaže Vojvodić.

Strategija će naročito biti od koristi lokalnim samoupravama.

"Ono čemu će biti posebno posvećena pažnja ce biti programi podrške EU, kako već realizovanim projektima, tako i onima čija je realizacija u toku, ali i sve veće mogućnosti koje će se otvarati lokalnim samoupravama u narednim fazama procesa integracije. Time želimo da afirmišemo konkretnu finansijsku podršku EU lokalnim zajednicama za realizaciju važnih razvojnih projekata kojima se unapređuje kvalitet zivota svih građana", navodi Vanja Starovlah iz Zajednica opština Crne Gore.

U danima ispunjavanja obaveza koje vode članstvu u EU važno je da i mladi, naročito srednjoškolci i studenti, budu upoznati sa mogućnostima koje im članstvo može donijeti.

"Važno je da već sada budu upoznati sa programima koje EU nudi, da znaju koje mogućnosti imaju za nastavak školovanja. Kao budući građani EU mi takođe moramo znati koje mogućnosti nas očekuju na evropskom tržištu rada, kako bi se na vrijeme pripremili", ističe Nada Vojvodić.

Priprema, i kada dođe vrijeme spremnost, se očekuje i od preduzeća, a ništa manje i od poljoprivrenih proizvođača koji žele izlazak na evropsko tržište.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније