Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

13. 01. 2019. 07:39 >> 07:18
22

MITROPOLIJA

Crkva jedini vlasnik, a ne držalac imovine

Crkva je oduvijek bila zakoniti vlasnik, a ne držalac svoje imovine, kao što je i država bila vlasnik svoje imovine, poručeno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Isti je slučaj, kako su naveli, i sa vjerskim objektima koji su oduvijek u vlasništvu vjerskih institucija islamske i rimokatoličke vjeroispovijesti u Crnoj Gori. 

"Ako se od Crkve kao vjekovnog i današnjeg vlasnika crkvene imovine medijski, tj. na nepravni način traži pravni osnov za sticanje prava svojine nad pravoslavnim manastirima, hramovima i drugom pokretnom i nepokretnom crkvenom imovinom i istovremeno tvrdi da je navodno Knjaževina i Kraljevina Crna Gora 'bila vlasnik crkvene imovine' onda bi, po svakoj logici, prvo trebalo od države tražiti pravni osnov, a ne obrnuto", istakli su iz Mitropolije.

Uglavnom se, kako navode, koriste izrazi "država Crna Gora" i "Crna Gora" iako se, saopšteno je iz MCP, država do 1918. godine nije tako zvala.

"To se namjerno čini kako bi se povlačio znak jednakosti između Knjaževine i Kraljevine Crne Gore kao države sa monarhijskim oblikom vladavine u kojoj je bio primijenjen sistem državne vjere i današnje sekularne Crne Gore kao države sa republikanskim oblikom vladavine u kojoj je primijenjen sistem odvojenosti crkava i vjerskih zajednica od države. Ne postoji dokument od 1860. godine do danas na osnovu koga bi moglo da se tvrdi i dokaže da je Knjaževina, a potom Kraljevina Crna Gora bila vlasnik pravoslavnih i rimokatoličkih crkava, kao i islamskih džamija. Otuda se, radi skretanja diskusije u pogrešnom smjeru, namjerno preskaču veoma važne činjenice da su, shodno čl. 716. Bogišićevog Opšteg imovinskog zakonika (OIZ), 'crkve i manastiri, kao i druge crkvene ustanove kojima tu osobitost priznaju crkovna pravila i crkovna vlast, imaonici', tj. zakoniti vlasnici crkvene pokretne i nepokretne imovine", saopštila je Mitropolija.

Crkvena imovina je, tvrde, u Crnoj Gori uvijek bila pod režimom crkvenih pravila, a tek potom i pod režimom državnog zakonodavstva – i tek kada je nastajalo, a to znači mnogo kasnije.

"Što se tiče današnjeg vremena – stvar je jasna kao bijeli dan! Mitropolija Crnogorsko-primorska i druge eparhije, crkve, manastire i ostale crkvene ustanove su se kao pravni subjekti upisivali u katastarske knjige na isti način i po istim pravnim osnovima kao i svi drugi subjekti prava – pravna i fizička lica – u Crnoj Gori. Crkveni i pravni subjektivitet Mitropolije Crnogorsko-primorske u Crnoj Gori je isti kao i prije 1918. godine. Ona je samo 1918-1922. godine obnovila jedinstvo sa Pećkom Patrijaršijom, u okvirima Srpske pravoslavne crkve, sačivavši svoju samostalnost i vlasništvo nad crkvenom imovinom. Patrijaršija Srpska nije titular crkvene imovine u Crnoj Gori, kako se uporno podmeće radi obmanjivanja neupućenih čitalaca. Na kraju, ostali smo i ostajemo bez odgovora na pitanje: da li je država bila i da li je sada vlasnik imovine Islamske zajednice i Rimokatoličke Crkve u Crnoj Gori? I ko je bio vlasnik crkvene i imovine drugih vjerskih zajednica na teritoriji koja se nije nalazila u Knjaževini i Kraljevini Crnoj Gori, a koja se danas nalazi na teritoriji Crne Gore", pitaju iz Mitropolije.

Пратите нас на

Коментари22

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније