Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Miomir Maroš, TVCG

14. 01. 2019. 07:30   >>  07:11

VASILIJE PIŠE O OBIČAJIMA

Vitalnost duguje istraživačkom duhu i pisanju

O tradiciji, običajima, narodnim vjerovanjima u Crnoj Gori mnogo je napisano. Autor 33 knjige i rukopisa o etnologiji Crne Gore, Vasilije Mujo Spasojević primjećuje da su se običaji vremenom promijenili.

Vasilije Mujo Spasojević po obrazovanju pravnik je Rovinjski našeg doba. Tek je odlaskom u penziju počeo da istražuje i piše o etnologiji Crne Gore i za 21 godinu objavio 21 knjigu.

Opisuje sve običaje. 1.200 hramova, katune u Crnoj Gori, narodna predanja, a knjigu o gostoprimstvu nazvao Veliki ljudi.

„Neki su mi govorili mnogo si krupnu riječi dao veliki ljudi. Jesu veliki ljudi, nevoljnika primiti u kuću, nevoljniku dati da se osuši ako je kiša, nevoljniku dati zalogaj hljeba da dušu povrati, to je veliki čovjek“, kaže Vasilije.

Vasilije vitalnost duguje istraživačkom duhu i pisanju. Obraduje ga interesovanja naučnika za njegovu djelatnost. Najveća želja mu je da objavi 12 rukopisa koji bi bili doprinos etnologiji Crne Gore i tradiciji koja nestaje.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније