Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

14. 01. 2019. 09:05 >> 08:40
3

KALEZIĆ OČEKUJE

Partnerstvom do boljeg položaja LGBT osoba

Predsjednik Upravnog odbora Kvir Montenegro Danijel Kalezić očekuje da se primjenom Zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola, poboljšaju prava i položaj LGBT osoba u Crnoj Gori.

Kalezić je, gostujući u Jutarnjem programu RTCG, saopštio da očekuje usvajanje tog akta u Skupštini.

Navodi da će na taj način predstavnici naroda u Parlamentu dati svoj doprinos da se ljudska prava svih osoba, pa i LGBT, poštuju.

Kada je u pitanju LGBT zajednica, Kalezić kaže, da je urađeno mnogo, a kako bi zaokružili set prava ostaje da se u Parlamentu usvoji zakon.

“Taj zakon će nam omogućiti da u praksi primjenjujemo osnovna prava koja dvoje ljudi, koji su partneri, moraju da imaju”, kazao je Kalezić.

On vjeruje da će taj zakon biti usvojen u Skupštini.

“To je obaveza Crne Gore u skladu sa presudama suda u Strazburu, biće to značajno za Crnu Goru, jer se tim zakonom koncept poštovanja ljudski prava diže na viši nivo”, naveo je Kalezić.

Položaj LGBT osoba je, kako navodi, bolji ali situacija nije idealna.

“Mi jesmo sve više slobodni, sve više LGBT osoba je slobodno, ali kada to upoređujemo sa ukupnim brojem LGBT osoba taj broj nije prevelik, ali kada to uporedimo sa prethodnih pet godina stanje je bolje”, kazao je Kalezić.

On očekuje i da će većina partnerstava biti sklopljena u Podgorici i najavio je obuke u cilju primjene Zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније