Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B. [ Pobjeda ]

15. 01. 2019. 07:11   >>  07:43 1

STANKOVIĆ PORUČIO

Očekujem konsenzus za odluke o pravosuđu

Neophodno je obezbijediti funkcionisanje institucija i vjerujem da smo svi saglasni sa tim, odnosno ne želim da vjerujem da bi i o tom pitanju trebalo da se vode polemike, ocijenio je za Pobjedu vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, komentarišući mogućnost blokade izbora prvog čovjeka tužilačke organizacije, s obzirom na to da njemu mandat ističe na ljeto.

Izbor vrhovnog državnog tužioca potencijalno je problematičan zbog toga što je za novog nosioca vrhovne državne tužilačke funkcije potrebna dvotrećinska, odnosno tropetinska većina u parlamentu, a veći dio opozicije još bojkotuje rad Skupštine.

Slična situacija desila se lani, kada je članovima Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika istekao mandat, zbog čega je izmijenjen Zakon o Sudskom savjetu i sudijama, što je podržala Venecijanska komisija. Izmjene predviđaju produženje mandata do izbora novih članova iz reda uglednih pravnika.

Stanković je na pitanje očekuje li da će i u slučaju izbora vrhovnog tužioca morati da se pribjegne izmjenama zakona kako bi se izbjegla kriza u pravosudnom sistemu, kazao da "funkcionisanje institucija podrazumijeva i pravnu sigurnost, u suprotnom bi ona bila dovedena u pitanje", ističući da ne želi da vjeruje "da bilo ko ima takav cilj".

"Svjedoci ste da se na svakom koraku, među stručnom i laičkom javnošću govori o vladavini prava i upravo zbog toga vjerujem da svi zajedno nećemo dozvoliti da ona bude upitna", naglasio je Stanković.

Mandat ističe i Medenici

Ove godine ističe i mandat predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici. Kako predviđa Zakon o Sudskom savjetu i sudijama i ustavni amandmani iz 2013. godine, predsjednika/cu Vrhovnog suda bira i razrješava Sudski savjet.

Iz kabineta Medenice za Pobjedu je saopšteno da je tema izbora novog nosioca predsjedničke funkcije Vrhovnog suda "od velikog značaja za jačanje vladavine prava, uspješno funkcionisanje pravosuđa i unapređenje povjerenja javnosti u sudstvo, ali da imajući u vidu da je predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica u mandatu, bilo koji drugi odgovor u ovom trenutku ne bi bio prikladan“.

Prema Zakonu, Sudski savjet konkurs raspisuje dva mjeseca prije isteka mandata predsjednika Vrhovnog suda, odnosno odmah nakon prestanka funkcije ili razrješenja predsjednika.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније