Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

17. 01. 2019. 06:46   >>  06:18 1

PLANOVI MINISTARSTVA

Gradiće poligon za sajber odbranu

Ministarstvo odbrane započeće ove godine izgradnju operativnog centra za nadzor i zaštitu informacija (SOC) Ministarstva i Vojske, kako bi sajber bezbjednost podigla na veći nivo. Uz to, Ministarstvo planira i izgradnju poligona za sajber odbranu, koji bi bio završen do 2028. godine

U dugoročnom planu odbrane navedeno je da značajan izazov u razvoju sposobnosti Ministarstva i Vojske predstavlja razvoj kapaciteta za sajber odbranu i unapređenje mjera zaštite informacija, kroz primjenu standarda informacione bezbjednosti.

"U narednom periodu težište će biti na izgradnji sopstvenih sposobnosti za sajber odbranu, primarno kroz izgradnju operativnog centra za nadzor i zaštitu informacija (Security Operation Center - SOC). Centar će biti centralna tačka za monitoring, a u skladu sa NATO inicijativom o 'Budućim informacionim mrežama u misiji' (Future Mission Network- FMN)", navodi se u dokumentima, prenosi Pobjeda.

Plan Ministarstva je i da, formiranjem tima za odgovor na računarske incidente (CIRT) Ministarstva i Vojske, omogući preventivni i proaktivni odgovor na sajber incidente.

"Na taj način stvoriće se preduslovi za aktivni doprinos u sajber odbrani na nacionalnom nivou, a time i u okviru sistema kolektivne bezbjednosti NATO-a", dodaje se u planu odbrane.

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da, kada je u pitanju Crna Gora, potrebno je kupiti "sredstva veze" koja su zaštićena.

"NATO je definisao što mora da ima članica, to je uslov da bi se mogla uspostaviti veza i primati informacija od Alijanse. To je ono što je prije bio problem. ne možete biti dio mreže povjerljivih podataka NATO ako nemate sredstva veze koja su zaštićena po određenim propisima. Na tome se radi, to je proces koji je u toku. Kupovina veze i uređenja prostora su osnovi, jer u centralni registar mora da bude upisan svaki povjerljivi podatak, to su pravila", rekao je Radić za Pobjedu.

Objašnjava i da je u periodu kada su definisani prioriteti odbrane, sajber odbrana naknadno dodata kao jedan od prioriteta. 

"I naravno, to je jedna od postavki šta zapravo znači vojna intregracija u NATO. U praksi je to stvaranje „Sistema veze“ koji će biti kompatibilan sa NATO i koji će biti bezbjednosno zaštićen po NATO pravilima igre", zaključio je Radić.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније