Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavila: M.M.Lj. ]

17. 01. 2019. 15:58   >>  15:32 3

PRIPREMA NACRTA

Mitropolija nije dobila poziv od Ministarstva

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava nije Mitropoliji crnogorsko-primorskoj (MCP), ni drugim eparhijama Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, dostavilo poziv da učestvuju u pripremi Nacrta zakona o slobodi vjeroispovijesti, saopšteno je iz MCP.

 

 

Resorni ministar, Memhed Zenka, naveo je u izjavama za crnogorske medije da SPC nije spremna da sarađuje sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava u pripremi Nacrta zakona o slobodi vjeroispovijesti.

„Zenka je više puta obmanuo javnost, jer Ministarstvo nikada nije uputilo poziv MCP, kao ni drugim eparhijama naše Crkve u Crnoj Gori, da učestvuju u pripremi Nacrta zakona o slobodi vjeroispovijesti“, navodi se u reagovanju Mitropolije.

MCP je pozvala ministra Mehmeda Zenku da javnosti pruži na uvid dokaz da je takav poziv uputio Mitropoliji i da je odbijen.

„Naprotiv, Mitropolija i ostale eparhije SPC su godinama javno, kao i neposredno prilikom susreta sa Zenkinim prethodnikom ministrom Suadom Numanovićem, tražile da delegiraju svoje predstavnike u Radnu grupu na isti način i u istom obimu prava kao i svi drugi zainteresovani subjekti“, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, Mitropolija ni poslije tri godine od završetka javne rasprave o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti nije dobila odgovore na primjedbe i predloge, koji su blagovremeno dostavljeni Ministarstvu.

„Umjesto da prestane da postupa diskriminatorno prema pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori i konačno počne da postupa civilizovano i nepristrasno, poštujući ljudska prava svih, pa i sveštenstva, monaštva i vjernika, Zenka javno iznosi brutalne neistine“, naveli su iz MCP.

Oni su ponovili da Zenka nikada nije tražio prijem i sastanak sa MCP i njenim predstavnicima bilo kojim povodom, pa ni povodom izrade novog zakona.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније