Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

18. 01. 2019. 06:36 >> 17:42
2

MINISTARSTVO

Odbili da priznaju 100 sumnjivih diploma

Ministarstvo prosvjete je u posljednje dvije godine odbilo da prizna oko 100 sumnjivih diploma srednjih škola i fakulteta, a u istom periodu podneseno je više od 30 krivičnih prijava, pišu Dnevne novine.

 

"U periodu od dvije godine odbijeno je priznavanje više od 60 zahtjeva za priznavanje visokoškolskih diploma. Glavni razlozi su što je isprava izdata na nelicenciranoj ustanovi ili se sumnja na falsifikat. Takođe, odbijeno je priznavanje oko 30 srednjoškolskih diploma”, kazala je PR prosvjetnog resora Milica Lekić, .

Priznavanje diploma se i do sada vršilo na osnovu priznatih i relevantnih međunarodnih akata iz ove oblasti, ali Ministarstvo prosvjete, kaže ona, kao odgovoran resor, stalno radi na unapređenju te oblasti.

Cilj je, dodaje, zaštititi tržište od sumnjivih diploma, ali pritom ne ograničiti mobilnost i ostvarivanje prava na rad i zaposlenje.

“Upravo zato je Ministarstvo formiralo dvije radne grupe čiji je cilj da pripreme izvještaj o priznatim inostranim obrazovnim ispravama sa analizom postupka priznavanja i predloži mjere za unapređenje tog postupka. Jedna radna grupa bavi se srednjih obrazovanjem, a druga visokim”, pojašnjava Lekić.

Članovi tih radnih grupa su, pored Ministarstva prosvjete, predstavnici Univerziteta Crne Gore, Centra za građansko obrazovanje i studenata.

Lekić je kazala da se radi analiza predmeta iz ranijih godina u vezi sa strukturom zahtjeva, što će predstavljati osnov za dalje unapređenje modela priznavanja.

“Podrazumijeva se da se paralelno analiziraju uporedna iskustva. Dakle, priznavanje diploma je tema kojom se odgovorno i ozbiljno bavimo. Sa jedne strane postupamo prema relevantnim međunarodnim aktima i našim zakonima, ali to ne znači da nećemo tražiti dodatne načine da sistem unaprijedimo”, kazala je ona, dodajući da je riječ o procesu koji zahtijeva uspostavljanje sistema dodatnih kontrola, ali da rade na njemu sa entuzijazmom i uvjerenjem da je to pitanje jedan od prioriteta svake ozbiljne države.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније