Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

18. 01. 2019. 07:08 >> 06:39
4

MITROPOLIJA SAOPŠTILA

Zenka nas nije zvao da učestvujemo u pripremi zakona

Ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka je svjesno i drsko više puta obmanuo javnost, jer resor na čijem je čelu od kraja 2016. godine, nikada nije uputio poziv Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, kao ni drugim eparhijama naše crkve u Crnoj Gori, da učestvuju u pripremi Nacrta zakona o slobodi vjeroispovijesti, saopšteno je Danu iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Da ne bi bilo sumnje, kako kažu u Mitropoliji, javno pozivaju ministra Mehmeda Zenku da javnosti pruži na uvid dokaz da je takav poziv uputio i da je on sa njihove strane odbijen.

"Naprotiv, Mitropolija i ostale eparhije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori godinama su javno, kao i neposredno prilikom susreta sa Zenkinim prethodnikom ministrom Suadom Numanovićem, tražile da delegiraju svoje predstavnike u radnu grupu na isti način i u istom obimu prava kao i svi drugi zainteresovani subjekti. S druge strane, Mitropolija ni poslije tri godine od završetka javne rasprave o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti nije dobila odgovore na primjedbe i predloge, koji su blagovremeno dostavljeni ministarstvu. Umjesto da prestane da postupa diskriminatorno prema Pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori i konačno počne da postupa civilizovano i nepristrasno, poštujući ljudska prava svih, pa i sveštenstva, monaštva i vjernika kanonske crkve u Crnoj Gori, Zenka javno iznosi brutalne neistine. Jedina istina je da on kao ministar nikada nije tražio prijem i sastanak sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem i predstavnicima Mitropolije bilo kojim povodom, pa ni povodom izrade novog zakona", ističu iz Mitropolije.

Mitropolija crnogorsko-primorska i ovom prilikom ponavlja svoj ranije saopšten stav da se ne protivi, štaviše godinama traži, da se, u skladu sa važećim konvencijama i Ustavom Crne Gore, na zakonit način, uz učešće ministarstva, predstavnika Vlade, pravnih eksperata i predstavnika crkve i vjerskih zajednica, pripremi i donese novi zakon kojim će se urediti način ostvarivanja slobode vjeroispovijesti, kao i da se zaključi temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom u istom obimu prava i obaveza, kao što je učinjeno i sa drugima u Crnoj Gori.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније