Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, objavila B.B. ]

19. 01. 2019. 13:10   >>  13:10 1

PEJANOVIĆ SAOPŠTIO

Na stranim ratištima dva crnogorska državljanina

Građani Crne Gore žive u bezbjednom okruženju kada su u pitanju radikalizam i nasilni ekstremizam koji vode terorizmu, a na stranim ratištima trenutno se nalaze dva crnogorska državljanina, rekao je državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Dragan Pejanović.

On je kazao da je u državi trenutno deset povratnika, od kojih su dva osuđena na zatvorske kazne.

Prema njegovim riječima, problem radikalizma i nasilnog ekstremizma nije izražen u Crnoj Gori, ali se, naglasio je on, mora raditi na prevenciji tih pojava.

"Samo 23 punoljetne osobe iz Crne Gore otišle su na strana ratišta. Od toga je 18 muškaraca i pet žena sa troje djece", kazao je Pejanović agenciji MINA.

Kako je rekao, država vodi računa o povratnicima i njihovom procesu rehabilitacije, resocijalizaciuje i reintagracije u društvo.

"Ne vodimo računa samo o njima, već i o njihovim porodicama, kao i o onim porodicama koje su, nažalost, izgubile najdražeg na ratištu ili koji se u ovom trenutku smatra nestalim", kazao je Pejanović.

Prema njegovim riječima, velika je greška što se radikalizam i nasilni ekstremizam najčešće u laičkoj javnosti veže isključivo za islam.

"Imamo raznih vrsta ekstremizama. Mi ovdje govorimo generalno o radikalizaciji, bez namjere da stigmatizujemo ili apostrofiramo bilo koju religijsku, etničku ili vjersku organizaciju", kazao je Pejanović.

Prema njegovim riječima, Nacionalna platforma za suzbijanje nasilnog ekstremizma, koja je usvojena u decembru, još je jedna aktivnost koja ide u pravcu prevencije radikalizma i nasilnog ekstremizma, koji vode terorizmu.

"Želimo da povratimo pojedince, koji su krenuli pogrešnim putem, da ih osvijestimo i da im kažemo da je brzo crvena linija koju ne smiju preći i da moraju shvatiti opasnosti prelaska te crvene linije, ne samo u smislu inkriminacije, već i u smislu bezbjednosti njih i njihovih porodica", kazao je Pejanović.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније